Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Medikamenters effekt på nyrefunksjonen

Cand. med. Einar Svarstad disputerer 1. juni for dr. med. graden i medisin ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Renal hemodynamics in ambulatory patients with chronic renal diseases".

Nyrefunksjonen avtar med økende alder og påvirkes av fysiske anstrengelser, hormoner og en rekke medikamenter som brukes ved høyt blodtrykk, revmatiske sykdommer og transplantasjoner. Gode metoder for måling av nyrefunksjonen og kunnskap om medikamenters gunstige eller ugunstige virkning på nyrefunksjonen er derfor viktig for å kunne forebygge fremtidig nyresvikt.

I avhandlingens metodearbeid benyttes en isotopteknikk for måling av nyrefunksjonen (glomerulær filtrasjon og renal gjennomblødning) med en følsomhet som tillater påvisning av små endringer som vanligvis ikke avsløres ved rutinemessige laboratorieundersøkelser, således også under fysisk anstrengelse og påvirkning av stresshormonet noradrenalin.

Avhandlingen omfatter effektene på nyrefunksjon og blodtrykk av utvalgte medikamenter, og betydningen av endringer i nivåene av hormonene noradrenalin og atrialt natriuretisk hormon (som reduserer hhv. øker blodgjennomstrømningen i nyrene). Et hovedfunn er at cyclosporin A (som brukes ved transplantasjoner, flere nyresykdommer, revmatiske sykdommer og psoriasis) kan gi bestående vevsskader i nyrene selv i lave doser som vanligvis ikke påvirker nyrefunksjonen, og som således krever stor årvåkenhet i kontrollen av pasientene. Et annet hovedfunn er at blodtrykkspreparatene captopril og doxazosin har den samme gunstige påvirkning av nyrefunksjonen hos pasienter med type-1 diabetes, en profil som er kjent for å beskytte mot nyresvikt på lang sikt. Et tredje funn er at blodtrykksmedikamentet verapamil har en beskyttende effekt på nyrefunksjonen under lett anstrengelse hos pasienter med nyresvikt, dette kan ha sammenheng med en økning av atrialt natriuretisk hormon.

Personalia:
Einar Svarstad har arbeidet som overlege ved Nyreseksjonen ved Medisinsk avdeling, Haukeland sykehus siden 1988. Avhandlingen utgår fra nyreforskningsgruppen ved Institutt for indremedisin. Veileder er professor Bjarne M. Iversen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.06.2001, kl. 9.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland.

Kontaktpersoner:
Einar Svarstad, tlf. 55972979
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.