Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Frivillig organisering og demokrati

   
Cand. polit. Kristin Strømsnes disputerer fredag 17. august 2001 for dr. polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Demokrati i bevegelse”.

Hva betyr det for demokratiet at frivillige organisasjoner i økende grad velger en ikke-demokratisk organisasjonsmodell? Mens frivillige organisasjoner i Norge tradisjonelt har vært internt demokratiske, med et vel utbygd lokalt organisasjonsnivå og med medlemmer med innflytelse i organisasjonen, er nye organisasjoner som vokser frem ofte uten disse kjennetegnene. Spørsmålet er hvilken demokratisk betydning en slik utvikling har.

De frivillige organisasjonene tillegges som regel en svært sentral rolle i demokratiet. De skal fungere som mellomliggende strukturer mellom individ og stat, som skoler i demokrati, som skapere av sosial kapital og som arenaer for offentlig diskurs og for formidling av informasjon. Innenfor de fleste demokratiteoretiske retninger er det samtidig en forutsetning at frivillige organisasjoner for å være viktige i demokratiet også må være demokratisk oppbygd. Dette er som regel også en forutsetning for at organisasjonene skal få driftsstøtte fra det offentlige.

Det empiriske fokuset i avhandlingen er på den norske miljøbevegelsen. Det gjennomføres analyser både på organisasjonsnivå og på medlemsnivå i organisasjonene, og det konkluderes med at den nye typen organisasjoner også kan spille en viktig rolle i demokratiet.

Personalia:
Kristin Strømsnes (f.1967) er oppvokst og bor i Askøy kommune. Hun tok cand.polit.-graden ved Universitetet i Bergen i 1993, med hovedfag fra Institutt for sammenliknende politikk. Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norges forskningsråd. Strømsnes er nå ansatt som forsker ved Norsk senter for forskning i ledelse, organisasjon og styring (LOS-senteret) i Bergen, og har det siste halvannet året vært tilknyttet den offentlig utnevnte Makt- og demokratiutredningen

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.08.2001, kl. 10.15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Kristin Strømsnes, tlf 55 58 38 97 (arbeid), tlf 56 14 97 00 (privat), e-post: kristin.stromsnes@los.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.