Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Turbulens og plankton

   
Cand. scient. Jan Erik Stiansen disputerer 19. juni for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Small-scale Turbulence in relation to Plankton Ecology; Sources, Measurements and Analysis - with focus on energy dissipation rates and turbulent scales".

Temaet for oppgaven er hvordan turbulens påviker næringskjeden i havet. Turbulente virvler er alltid tilstede i havet, og opptrer på en rekke skalaer med varierende styrke. Forskningsarbeidet fokuserer på hvilke skalaer som er viktige for den lavere delen av næringskjeden, som planteplankton, dyreplankton og fiskelarver. Dette er undersøkt ved en rekke eksperimenter i laboratoriet, større sjøbaserte poser og i felt ved forskjellige turbulensnivå. Sentralt i avhandlingen er utviklingen av nye metoder for å beregne turbulensens styrke og design av turbulensgenereringssystemer for bruk i eksperimenter. Det er blant annet vist eksperimentelt at sildelarver har optimalt fødeopptak ved midlere turbulensnivå.

Personalia:
Jan Erik Stiansen er født (1968) og oppvokst i Risør. Han tok cand. scient. graden i fysisk oseanografi ved Universitetet i Bergen i 1995. Etter en kort periode som forsker ved Austevoll Havbruksstasjon (Havforskningsintituttet) ble han i 1996 ansatt som NFR-stipendiat ved Havforskningsinstituttet. For tiden er han ansatt ved Havforskningsinstituttet på prosjektet "Fiskeri, jordobservasjon, modellering og prediksjon (FJOMP)".

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.06.2001, kl. 10.00, Auditoriet i østfløyen ved Geofysisk Institutt, Allégt. 70.

Kontaktpersoner:
Cand. scient Jan Erik Stiansen, tlf.: 55 23 86 26 (a), epost: jan.erik.stiansen@imr.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.