Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Søvn og våkenhet

   
Eli Sørensen disputerer 23. mai 2001 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Serotonin1A receptor antagonism in sleep and waking".

Nervecellene i det serotonerge nervesystemet overfører sine signaler via minst 15 ulike reseptorer. Disse sitter i overflatehinnen både på cellelegmet og på enden av den lange nerveutløperen. I avhandlingen undersøkes den serotonerge reseptoren 1A (5-HT1A) i hjernen. Denne reseptoren spiller en sentral rolle både i mekanismene som regulerer søvn og våkenhet og flere psykiske lidelser. Stimulering av 5-HT1A reseptoren hemmer det serotonerge nervesystemet og deler av det cholinerge og det noradrenerge nervesystemet. Medikamenter som blokkerer 5-HT1A reseptoren ser ut til å kunne redusere angst og har vært brukt for å øke virkningen av medikamenter mot depresjon. Søvn og søvnproblemer er nært knyttet til psykiske lidelser. Dette er et arbeide innen basal søvnforskning. I avhandlingen undersøkes hva som skjer når 5-HT1A reseptoren selektivt blokkeres og denne reseptortypen ikke er tilgjengelig for stimulering.

Avhandlingen viser at søvn og våkenhet blir forandret når 5-HT1A reseptoren blokkeres. Mengden av drømmesøvn avtar med økende dose av medikament, og søvnmønsteret blir lettere. Eli Sørensen har i sine eksperimenter vist at det er blokkeringen av 5-HT1A reseptorene på cellelegmene i hjernestammen som antagelig bidrar til dette. Disse 5-HT1A reseptorene virker som autoreseptorer og formidler informasjon tilbake til nervecellen dersom nivået av signalstoffet serotonin blir for høyt i vevet omkring. Avhandlingen viser at nivået av signalstoffet serotonin stiger når 5-HT1A reseptorene blir blokkert. Det høye nivået av serotonin antas å påvirke andre deler av nervesystemet i hjernen og føre til endringer i søvn og våkenhet.

Personalia:
Eli Sørensen avla embetseksamen i medisin ved Universitetet i Bergen i 1977 og er godkjent spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Hun har arbeidet ved Nordland Sentralsykehus, Nordland Psykiatriske Sykehus, Ullevål Sykehus, Sandviken Sykehus og har vært overlege ved Haukeland Sykehus siden 1988 . Fra 1996 har hun arbeidet som forsker III ved Regionsenter for barne- og ungdomspsykiatri helseregion vest. Forskningsarbeidet har vært knyttet til søvnforskningsgruppen ved Fysiologisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.05.2001, kl. 10.15, Auditorium I, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Eli Sørensen, tlf. 55974500/55586031
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.