Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Alkoholisme og personlighetsforstyrrelse: Enkel eller dobbel diagnose?

Cand.psychol. Anne Helene Skinstad disputerer 7. februar 2001 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Substance Abuse and Borderline Personality Disorder"

Alkohol og stoffmisbrukere lider ofte av personlighetsforstyrrelser. Opp til 20% av misbrukere kan karakteriseres som "Borderline Personality Disorder", ofte omtalt som grensepsykose. Dette er en komplisert gruppe pasienter å behandle. Avhandlingen fokuserer på betydningen av å fullføre omfattende diagnostisk vurdering av denne gruppen misbrukere, før behandlingstiltak settes iverk. Ulike diagnostiske metoder, som Rorschach, MMPI og MMPI-2, i tillegg til standardiserte diagnostiske intervjuer er benyttet for å beskrive diagnostiske kjennetegn ved denne gruppen pasienter. En rekke problemstillinger, som kan avdekkes i en omfattende diagnostisk vurdering, bør inkluderes i behandlingsopplegg for pasienten med denne type psykiatrisk diagnose.

Personalia:
Anne Helene Skinstad er født på Os utenfor Bergen 8/7/1949 og bodde en kort stund i Etne i Sunnhordland før familien flyttet til Bergen. Etter gymnaset og et års opphold i London, begynte hun å studere psykologi. Hun avla sin psykologiske embetseksamen ved Universitetet i Bergen våren 1977. Hun arbeidet deretter som klinisk psykolog i forskjellige institutsjoner innenfor alkoholistomsorgen inntil hun i 1983 fikk stipend fra NAVF for å studere alkoholisme og personlighetsforstyrrelser. I 1989 startet hun kvinneavdelingen ved Hjellestadklinikken og arbeidet der frem til hun tiltrådte nye stilling ved the University of Iowa, USA. Hun innehar stillingen som Assistant Professor og er leder for et Masters program i behandling av alkohol og stoffmisbrukere (Substance Abuse Counseling Program). Hun er også leder av et multi-state senter for rusmiddelundervisning kalt "The Prairielands Addiction Technology Transfer Center", med ansvar for undervisningsopplegg i delstatene; Nord og Sør Dakota, Nebraska, og Iowa.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.02.2001, kl. 10.15, i Stort Auditorium, Christie's gate 12.

Kontaktpersoner:
Anne Helene Skinstad, tlf.00-1-319-335-5281 (SAC Program), 00-1-319-335-5368 (Prairielands ATTC), e-mail: anne-skinstad@uiowa.edu
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.