Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Vekselvirkninger i partikkelfysikk

Leo Saks disputerer 20. august 2001 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Vertex Functions in Quantum Chromodynamics"

Naturen ser ut til å være formet og styrt av fire grunnleggende krefter: tyngdekraft, elektromagnetisk kraft, svak og sterk kjernekraft. Den sterke kjernekraften holder kjernepartikler (protoner og nøytroner) fast i atomkjernen og binder også kvarker sammen slik at de danner kjernepartikler. Formidlerne av den sterke kjernekraften er en slags "limpartikler", kalt gluoner.

I denne avhandlingen blir vekselvirkninger mellom noen kombinasjoner av kvarker og gluoner beregnet ved hjelp av perturbasjonsmetoder innen kvantekromodynamikken. Resultatene fra disse feltteoretiske beregningene kan bidra til å analysere høyere ordens effekter i fremtidige spredningseksperimenter, f.eks. ved partikkelakseleratorene i Sveits og USA.

Enkelt og greit om (partikkel)fysikk:
http://public.web.cern.ch/Public
http://ParticleAdventure.org/

Personalia:
Leo Saks er født og oppvokst i Estland. Han har tidligere utdanning som B.Sc. i fysikk fra Tartu University. Han tok M.Sc.-graden ved Universitetet i Bergen i 1997. Siden 1997 har han vært doktorgradsstudent ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.08.2001, kl. 13.00, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Leo Saks, tlf. 55 58 83 21 (a), epost: Leo.Saks@fi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.