Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Langvarige endringer i smerteceller

   
Cand.med. Lars Jørgen Rygh disputerer 8.juni 2001 for dr.med.-graden med avhandlingen:

"Long-term changes of spinal nociceptive processing following noxious stimulation"

Kronisk smerte er et stort problem både for pasientene som lider og samfunnet som rammes i form av tapt arbeidsinntekt og økte utgifter til sykepenger. Det er viktig å avdekke de grunnleggende mekanismene som ligger under kronisk smerte for å kunne utvikle mer effektive smertehemmende medikamenter. Arbeidene i denne avhandlingen er basert på elektrofysiologiske målinger fra celler i ryggmargen som mottar både berørings- og smertestimuli fra vev beliggende utenfor sentralnervesystemet. Disse cellene er spesielt viktige i å formidle smertefulle signaler fra periferien til hjernen. Det vises for første gang at slike smerteceller kan øke sin fyringsfrekvens i mange timer etter et kortvarig skadelig stimulus. Cellene "husker" denne smerten og forsterker signalene som går videre til hjernen. Videre ser det ut som et mye brukt smertehemmende medikament som morfin har redusert effekt etter induksjon av en slik tilstand av langtidspotensiering (LTP) og at i en modell for nevropatisk smerte ser det ut som en slik tilstand allerede er tilstede. Det foreslås at LTP delvis kan forklare redusert effekt av morfin i noen nevropatiske smertetilstander. Også systemer som involverer NMDA-reseptoren kan øke sin funksjon på de samme smertecellene etter en tilstand av betennelse.

Denne avhandlingen viser tydelig at konvergente smerteceller i ryggmargen kan sin følsomhet for nye stimuleringer etter ulike typer smertestimuli. Mekanismene som ligger bak disse endringene kan avdekke nye angrepspunkt for smertehemmende medikamenter.

Personalia:
Lars Jørgen Rygh er født i Namsos i 1971. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1997 og mottok etter dette stipend fra Det Medisinske Fakultet, UiB. Deler av doktorgradsarbeidet er gjort under gjesteopphold ved University College London høsten 1998 og 1999. Rygh begynner som turnuslege ved kirurgisk avdeling, Haukeland sykehus til høsten.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.06.2001, kl. 11.15, Auditorium I, De Prekliniske Institutter, Årstadveien 19

Kontaktpersoner:
Lars Jørgen Rygh, tlf: 55586339/90770624, epost: lars.jorgen.rygh@fys.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.