Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Tannhelse i Uganda

Cand. odont. Charles Mugisha Rwenyonyi, Kampala, Uganda, disputerer 14. desember for dr.odont.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Dental flurosis and dental caries in rural Western Uganda; Measurement and determinants”.

Avhandlingen bygger på fem artikler som tar for seg aktuelle problemer ved oral helse i et utviklingsland. Hovedproblemet i Vesten, tannråte, er et lite problem på landsbygda i Uganda. I enkelte områder fant Rwenyonyi ”null hull” blant de barna som ble undersøkt. Dette kan skyldes et svært lavt sukkerforbruk, og kan også ha sammenheng med et gunstig innhold av fluorid i drikkevannet (0.50 mg F/l). Paradoksalt nok var barn i nabolandsbyer med et fem ganger høyere fluoridinnhold i drikkevannet, ikke kariesfrie. Et for høyt fluoridinnhold i drikkevannet kan føre til emaljeforandringer (dental fluorose), noe som er utbredt i Øst-Afrika. Det er oftest nær sammenheng mellom fluoridinnholdet i drikkevannet og graden av emaljeskadene. Rwenyonyis undersøkelser har vist at også andre forhold, så som bruk av lokalt, fluoridrikt salt, og bostedets høyde over havet, kan ha innflytelse på emaljedannelsen - og dermed på graden av dental fluorose.

En vesentlig del av Rwenyonyi’s avhandling dreier seg om metodologiske forhold ved registrering av fluorose. Skadene ved dental fluorose er symmetriske. De ulike tanngruppene reagerer forskjellig på fluoridbelastningen; oftest er skadene størst på de tennene som trenger lengst tid for å dannes. På bakgrunn av statistiske analyser finner Rwenyonyi at en, bare ved å undersøke situasjonen på de store fortennene i overkjeven, kan få et ”riktig” grunnlag for en diagnose, både på individ- og på gruppenivå. Dette er en viktig observasjon som kan spare tid for senere undersøkelse av dental fluorose – over hele verden.

Personalia:
Charles Mugisha Rwenyonyi er født i Uganda i 1955. Han har gjennomført sitt
forskningsarbeid mens han var ”kvotestipendiat” ved UiB. Han er nå ansatt ved Det medisinske fakultet, Makerere University i Ugandas hovedstad, Kampala.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
13.12.2001, kl. 14.15, Det odontologiske fakultet, Årstadveien 17, auditorium 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.12.2001, kl. 08.30, Det odontologiske fakultet, Årstadveien 17, auditorium 1.

Kontaktpersoner:
Charles Mugisha Rwenyonyi, tlf. 55 58 65 39 (a)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det odontologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.