Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Pierre Bourdieu på besøk i Stavanger

   
Fil. cand. Lennart Rosenlund disputerer 26. mai for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Social Structures and Change: Applying Pierre Bourdieu's Approach and Analytic Framework".

Sosiale strukturer og deres forandringer er hovedtemaet for avhandlingen. Dens utgangpunkt er Pierre Bourdieus banebrytende arbeid om Distinksjonen (1995) (La distinction, 1979). I avhandlingen presenteres resultatene av møtet mellom Bourdieus teoretiske og metodiske tilnærming og norsk virkelighet (Stavanger). De viser klart og entydig at den modell som Bourdieu utvikler om hvordan den sosiale strukturen er bygget opp og hvordan denne henger sammen med ulike livsstiler også gir mening i en analyse av den norske virkeligheten.

I avhandlingen presenteres to sosiale "kart", eller rom, som nært henger sammen og som er konstruert ved hjelp av en fransk statistisk metode, korrespondanseanalysen. Det ene av disse rommene viser vår plassering i det sosiale landskapet. Denne er avhengig av to forhold: vår tilgang på økonomisk kapital (inntekt, investeringer i bil, båt, hytte) og vår tilgang på kulturell kapital (utdanning, å ha vokst opp i et "kultivert" hjem, etc.). Folk har forskjellig sosial plassering både med hensyn til kapitalvolumet som er "summen" av de to formene av kapital og kapitalsammensetningen som knytter seg til den relative andelen av de to kapitalformene, hvilken av dem som er den viktige. Det andre kartet viser hvordan typiske livsstiler og holdninger fordeler seg i det sosiale landskapet. Vi finner motsetninger både langs kapitalvolumet som viser forskjellene mellom de eksklusive livsstilene og de folkelige, "vulgære" livsstilene, og etter kapitalsammensetningen, mellom grupper som hovedsaklig er avhengig av sin økonomiske kapital og de som er avhengig av den kulturelle. Det viser seg at det sistnevnte prinsippet er meget sentralt når det gjelder å forstå forskjeller og motsetninger når det gjelder politisk orientering og når det gjelder etiske grunnholdninger.

Ved hjelp av historiske data tegnes så et bilde av disse rommenes forandring i løpet av det siste kvartsekel. Dette viser at kapitalsammensetningen som prinsipp for sosial differensiering oppstår og forsterker seg. I dag skapes og vedlikeholdes sosiale og kulturelle forskjeller både hierarkisk, i sosiale klasser, og i en "horisontal" retning, etter kapitalsammensetningen. Sist i avhandlingen gis eksempler på hvordan disse sosiale prosessene nedfeller seg i byens romlige organisering og folks oppfatning av byens forskjellige deler.

Personalia:
Lennart Rosenlund er født i 1944. Han er ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.05.2001, kl. 10.15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Lennart Rosenlund, tlf. 51 83 16 48 (a) 51 56 08 30 (p), e-post: lennart.rosenlund@oks.his.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.