Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Nye behandlingsmetoder for hjernekreft.

   
Cand.scient Tracy-Ann Read disputerer 30. november 2001 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Cell Encapsulation Therapy for the Treatment of Experimental Gliomas".

I Norge opptrer det årlig mellom 3-400 nye tilfeller av ondarted hjernesvulst. I dag er det er et stort behov for nye effektive behandlingsmetoder for denne sykdommen.

Forskningsgruppen som Read har arbeidet i, har siden begynnelsen av 1980 årene vært fokusert på å studere disse kreftsvulstenes biologi og da med henblikk i særdeleshet på biologiske mekanismer som styrer deres vekst og infiltrasjon i normalt hjernevev.

Avhandlingen til Read beskriver utviklingen av et nytt behandlingsprinsipp for hjernesvulster. Dette består i at en ved hjelp av moderne molekylærbiologiske teknikker omprogrammerer celler til å skille ut proteiner som vil motvirke at det dannes blodkar til svulstene. Dette vil føre til at kreftsvulstene ikke får næring og de vil således ikke vokse. Spesielt har Tracy-Ann Read fokusert sin forskning rundt celler som produserer det terapeutiske proteinet Endostatin, og hun har vist at dersom slike celler blir støpt inn i alginat, så vil disse hemme kreftsvulstenes vekst i forsøksdyr. I og med at cellene blir innstøpt i alginat, så vil cellene ikke bli brutt ned av vertens immunforsvar. Alginat er en gele-lignende substans som en renser opp fra bruntang som finnes langs hele norskekysten. Selve behandlingsprinsippet er helt og holdent utviklet i Bergen.

Personalia:
Tracy-Ann Read er født i England, men oppvokst på Osterøy. Hun tok cand.scient eksamen ved Fysiologisk institutt UIB i 1996. Etter hovedfagsstudiet hadde hun et kort forskningsopphold i Sveits ved Novartis Pharma, før hun i 1997 ble tildelt stipend ved Institutt for anatomi og cellebiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.11.2001, kl. 09.15, Store Auditorium, Sentralblokken, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Tracy-Ann Read tlf. 55 58 60 70 / 55 58 63 73, epost: tracy-ann.read@pki.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.