Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Helse, livskvalitet og symptomer blant kvinner med benigne gynekologiske problemer

   
Sykepleier og cand.polit. Toril Rannestad disputerer 18.desember 2001 ved Universitetet i Bergen for dr.polit. graden med avhandlingen:

”Health and quality of life in women suffering from benign gynaecological disorders. A clinical study of the long-term impact of hysterectomy on women’s quality of life, health and disease-related symptoms”.

Mange kvinner lider av underlivsproblemer som store og uregelmessige blødninger, underlivssmerter og endometriose. Hvert år får ca 4000 kvinner i Norge fjernet livmoren p.g.a slike plager. Denne avhandlingen viser at kvinner som lider av benigne gynekologiske problemer har dårligere helse og lavere livskvalitet sammenlignet med kontrollgruppen av friske kvinner, og lider i større grad av symptomer som underlivssmerter, trøtthet, søvnproblemer og urininkontinens. Seks måneder etter at livmoren er fjernet, er kvinnenes livskvalitet, helse og symptomer forbedret slik at nivået til kontrollgruppen er nådd. Resultatene vedvarer også tolv måneder etter operasjonen. Nye problemer ser ikke ut til å følge operasjonen, og majoriteten av pasientene føler seg heller ikke mindre kvinnelige enn før. I moderne samfunn lever de fleste kvinner aktive liv med både arbeid, videreutdanninger, familie og fritidsaktiviteter. Gynekologiske problemer kan influere negativt på en slik livsførsel. God helse, der en føler seg vel og kan fungere i din sosiale kontekst verdsettes høyt, og kvinner søker medisinsk hjelp for å oppnå dette.

Personalia:
Toril Rannestad er født i Tønsberg i 1957 og oppvokst i Haugesund. Hun tok cand.polit. graden i sykepleievitenskap ved Universitetet i Bergen i 1995, og begynte på dr.polit. programmet like etter. Rannestad er bosatt i Malvik ved Trondheim, og er ansatt ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.12.2001, kl. 09.15,

Kontaktpersoner:
Toril Rannestad, tlf. 73 55 92 93 / 73 97 16 35, epost: toril.rannestad@ahs.hist.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.