Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Omvendelse i Øst Polynesia

   
Cand.philol. Mette Ramstad disputerer 27. april 2001 for dr.art.-graden i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Conversion in the Pacific. Eastern Polynesian Latter-day Saints' conversion accounts and their development of a LDS identity"

Avhandlingen dokumenterer hva slags innholdstemaer som Øst-Polynesiske siste-dagers-hellige vektlegger i retrospektive beretninger (fra 1950 til 1996) om egen omvendelse til Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, og deres akseptering og utforming av en identitet som bl.a. omfatter en genealogisk identifikasjon med en av Israels tapte stammer og de amerikanske nephitene. Utformingen av denne identiteten inkluderer en beskrivelse av hvordan de Øst-Polynesiske siste-dagers-hellige kombinerer og blander den tradisjonelle troen på forfedre med Jesu Kristi Kirkes positive syn på Polynesiernes forfedre, døde slektningers ånder, tempelseremonier for døde slektninger og troen på evige familieenheter. Forskningen er basert på etnologiske og historiske kilder og eget feltarbeid fra til sammen cirka. 7 måneder i perioden 1993 til 1995 på New Zealand, i Fransk Polynesia, og på Hawai'i.

Problemet med å definere og beskrive fenomenet omvendelse basert på blant annet forskjellige samfunnsvitenskapelige teorier inkludert forskning på religionsskifte og omvendelse i Stillehavet utgjør en viktig basis for drøftingen av feltarbeidskildene.

Personalia:
Mette Ramstad er født i Ramsund 19.04.63. Hun tok cand.philol.-graden i religionshistorie ved Universitetet i Bergen i 1992. Universitetet i Bergen innvilget opptak til dr.art.-studiet juni 1992. Første delen av doktogradforskningen var ved University of Hawai'i. (1993-94). Hun var ansatt som høgskolelektor ved Høgskolen i Nesna fra 1997 til 2000. Fra 2000 er hun ansatt som høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Undervisningsjobbene har vært i fagene KRL og Religion og etikk ved lærerutdanningen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.04.2001, kl. 10.15, Auditorium 4 i Jusbygget på Dragefjellet.

Kontaktpersoner:
Mette Ramstad tlf. 69 21 57 57 (a), 69 19 56 61 (p),epost: mette.ramstad@hiof.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.