Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Kvinner, kroppserfaring og dagligliv

   
Cand. polit., fysioterapeut Målfrid Råheim disputerer 26. oktober 2001 for dr. philos. graden ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Kvinners kroppserfaring og livssammenheng. En fenomenologisk -hermeneutisk studie av friske kvinner og kvinner med kroniske muskelsmerter. "

På hvilke måter kan det alminnelige kvinnelivet (som frisk kvinne) kaste lys over det
ualminnelige kvinnelivet (med kroniske muskelsmerter), og omvendt? Dette er ett av spørsmålene som blir forfulgt i denne avhandlingen, og med særlig tanke på kvinners kropps -og helseerfaringer. Hvordan dagliglivet arter seg fra morgen til kveld for en liten gruppe kvinner med kroniske muskelsmerter / fibromyalgi og en liten gruppe friske kvinner, er belyst. Kroppserfaring er studens sentrale tema, og likeledes betydninger av det å være kvinne. Studien tematiserer også hvordan kroniske "ubestemte" smerter begrepsfestes i vår kultur, samt konsekvenser av det for dem som rammes. Tema knyttet til kvinnekropp og kontroll, kvinnekropp og moral aktualiseres.

Personalia:
Målfrid Råheim er født i Aurskog - Høland i 1956. Hun tok fysioterapeut-utdanning ved Fysioterapihøgskolen i Bergen i 1982, og graden cand. polit. ved Institutt for sykepleievitenskap, Universitetet i Bergen i 1991. Under arbeidet med avhandlingen har hun hatt stipendfinansiering fra Fondet for fysioterapi/Det medisinske fakultet. Råheim er nå ansatt som universitetslektor ved Seksjon for fysioterapivitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.10.2001, kl. 10.15, Auditoriet i Christiesgt. 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Målfrid Råheim, tlf. 55 58 61 69 (a) / 55 23 05 50 (p) , epost: Malfrid.Raheim@isf.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.