Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Fotokjemisk Reduksjon av gem-Dibromsyklopropaner

   
Cand. scient. Hans Henrik Øvrebø disputerer torsdag 20. desember for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”A Study of the Photochemical Reduction of Some Substituted gem-Dibromocyclopropanes”

Temaet i avhandlingen er hvordan ultrafiolett lys absorberes av bestemte molekyler og gir de kjemiske reaksjonene som er ønsket. Energien som lyset inneholder, kan overføres direkte til molekylene eller via et hjelpereagens. Den romlige plasseringen av de ulike gruppene/delene i molekylet har vist seg å være viktig for effektiviteten av reaksjonen, en observasjon som kan utnyttes til å utføre fotoreaksjoner på bare den ønskede delen av molekylet, dvs å utføre regioselektive reaksjoner. Ved tillaging av nye forbindelser er muligheten for å kunne utføre regioselektive reaksjoner svært viktig, da det i stor grad forenkler og i noen tilfeller er avgjørende for å oppnå den ønskede forbindelsen. Bestrålingen ved bruk av et hjelpereagens til å formidle energien har gjort det mulig å utføre reaksjonene med en vesentlig kortere reaksjonstid. I tillegg kan også reaksjoner utføres på forbindelser som har en dårlig lysabsorpsjon.

Det har også blitt utført både eksperimentelle og teoretiske undersøkelser for å avdekke hvordan reaksjonen foregår. Undersøkelsene viser at en bestemt type interaksjon mellom de forskjellige gruppene i molekylet er årsaken til den observerte regioselektiviteten. Arbeidet som er beskrevet i avhandlingen, viser at den undersøkte fotoreaksjonen er svært anvendelig med gode muligheter for å oppnå reaksjon på bare det ønskede stedet i molekylet.

Personalia:
Hans Henrik Øvrebø er født i Arendal, men oppvokst på Kolbotn i Akershus. Han fullførte cand. scient.-graden i organisk kjemi ved Universitetet i Bergen i 1996. Etter å ha avtjent verneplikten ved Forsvarets Forskningsinstitutt ble han i 1997 ansatt som universitetsstipendiat ved kjemisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.11.2001, kl. 10.30, Auditorium 4, Realfagsbygget, Allègt. 41.

Kontaktpersoner:
Hans Henrik Øvrebø, tlf. 55 58 34 78, epost: Hans.Ovrebo@kj.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.