Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Jordskorpebevegelser langs dype og grunne svakhetssoner i Nordsjøens undergrunn

   
Tore Odinsen disputerer fredag 23. mars 2001 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A structural model for the northern North Sea Basin with particular weight on the deep structures and their impact on the development of the Mesozoic basins."

Temaet i avhandlingen er knyttet til hvordan svakhetssoner gjennom deler av, eller hele jordskorpen, har gitt Nordsjøens undergrunn den morfologien som vi i dag ser avbildet på blant annet seismiske linjer. Arbeidet har bidratt til ny viten om geometrien til de dype svakhetssonene og hvordan disse også har påvirket topografien til blant annet de hydrokarbonfylte forkastningsblokkene vi kjenner fra sokkelen. Avhandlingen viser hvordan svakhetsonene i jordskorpen har vært aktive som forkastninger og gitt skorpebevegelser og tynning av hele jordskorpen i særlig to perioder, perm til tidlig trias tid, og sen jura til tidlig kritt. Avhandlingen spenner dermed over geologiske utvikling de siste 260 millioner år.

Forskningsarbeidet er en del av et nasjonalt samarbeidsprosjekt mellom forskningsinstitusjoner i Norge og de norske oljeselskapene Statoil, Norsk Hydro og tidligere Saga Petroleum. Oljeselskapene har velvillig bidratt med alle nødvendige data. Det har også vært et nært samarbeid med Universitetet i Oslo og Vrije Universiteit i Nederland gjennom deler av forskningsarbeidet.

Personalia:
Tore Odinsen et født og oppvokst på Vestvågøy i Lofoten. Han avla cand.scient graden i strukturgeologi ved Universitetet i Bergen i 1992. Han har tidligere jobbet som stipendiat ved UiB og ved Rogalandsforskning i Stavanger. De siste fire årene har han jobbet som seniorgeolog med Gullfaks Satellitter, ved Statoils driftsavdeling i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.03.2001, kl. 11.00, Auditorium 5, Realfagbygget, Allègt. 41.

Kontaktpersoner:
Tore Odinsen,tlf. (a) 55142968,(p) 55360390
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.