Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Flerfasestrøm i porøse medier

   
Cand. scient. Hans Fredrik Nordhaug disputerer 20. desember for dr. scient.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Modeling of Multi Phase Flow in Porous Media: Operator Splitting, Front Tracking, Interfacial Area and Network Models”

Temaet for avhandlingen har vært flerfasestrøm, det vil si strøm av olje, vann og gass, i berggrunnen. Studiet av flerfasestrøm er bl.a. sentralt for utvinning av olje og gass, for eksempel på den norske
kontinentalsokkelen. Ved hjelp av gode matematiske modeller og en god numerisk beskrivelse av prosessene som foregår i berggrunnen, kan man øke utvinningsgraden av hydrokarboner. Dette vil bli viktigere og viktigere etter hvert som man ikke finner noen nye oljeforekomster.

I Nordhaug sitt dr. arbeide er nye numeriske metoder for beregning av flerfase strømningsprosesser i
berggrunnen blitt utviklet. Spesielt har såkalte poreskalamodeller blitt utviklet. Disse er brukt for å studere fundamentale problemstillinger knyttet til flerfasestrøm. Bl.a. er nye modeller som inkluderer skilleflateareal mellom fasene blitt studert.

Personalia:
Hans Fredrik Nordhaug er født i Oslo og oppvokst i Molde. Etter avlagt cand. scient. eksamen i anvendt matematikk ved Universitetet i Bergen i sommeren 1998 ble han ble ansatt som NFR-stipendiat høsten 1998 ved matematisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.12.2001, kl. 10.30, Auditorium Pi, Autogården, Johannes Brunsgate 12.

Kontaktpersoner:
Hans Fredrik Nordhaug, tlf. 975 22 058, epost: hansfn@mi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. Avhandlingen er elektronisk tilgjengelig her: http://hdl.handle.net/1956/2199. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.