Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Endoskopisk ultralydundersøkelse ved sykdom i fordøyelsessystemet.

Cand. med. Lars Birger Nesje disputerer fredag den 16. november for dr. med graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Endoscopic ultrasonography in the evaluation of gastrointestinal diseases: methodological aspects and clinical applications”.

Arbeidet utgår fra Institutt for Indremedisin, Universitetet i Bergen og Medisinsk avdeling, Haukeland Sykehus. Deler av arbeidet er utført i samarbeid med University of Washington, Seattle, USA. Veileder har vært professor dr. med. Svein Ødegaard, Universitetet i Bergen.

Endoskopisk ultrasonografi (EUS) er en ny diagnostisk metode hvor små ultralydapparater med høy ultralydfrekvens føres inn i kroppens hulorganer ved hjelp av endoskop, som er bøyelige instrumenter med
fiber- eller videooptikk og benyttes til inspeksjon og prøvetaking inne i kroppen. I fordøyelseskanalen kan en på denne måten avbilde ulike lag i tarmveggen og påvise små forandringer i tarmkanalens nærområde. Metoden har særlig vært brukt til å bestemme hvor dypt kreftsvulster vokser, men har også vært benyttet til diagnostikk av andre forandringer i tarmveggen og i områder hvor det har vært vanskelig å avbilde små forandringer, f. eks. i og omkring bukspyttkjertelen og i bakre del av brystkassen.

I forbindelse med innføringen av EUS ved Haukeland Sykehus er det vurdert i hvilke situasjoner metoden har gitt klinisk viktig tilleggsinformasjon i forhold til ordinær endoskopi. Avhandlingen beskriver forholdet mellom avbildning med høyfrekvent ultralyd og små anatomiske strukturer slik de fremkommer ved undersøkelse med mikroskop. I en undersøkelse på fikserte vevsprøver har en definert i hvilken grad små blodkar kan avbildes ved hjelp av ultralyd med ulike frekvenser. Deretter er ulike EUS-teknikker benyttet for å diagnostisere unormale pulsårer i magesekkens vegg hos noen pasienter med alvorlige mageblødninger. I perioden 1991-1996 ble alle pasienter som skulle opereres for kreft i spiserøret ved Haukeland Sykehus, undersøkt med to ulike EUS-instrumenter for å bestemme svulstens dybdevekst og eventuell spredning til nærliggende lymfeknuter. Funnene ble så vurdert opp mot mikroskopiundersøkelse av vevet som ble fjernet under operasjonen. Avhandlingen beskriver også bruk av EUS i diagnostikk av forandringer under tarmkanalens slimhinneoverflate og i påvisning av små insulinproduserende svulster i bukspyttkjertelen.

Avhandlingen viser at EUS kan gi nyttig klinisk informasjon ved ulike lidelser i fordøyelsessystemet og kan bidra til å veilede og eventuelt begrense kirurgiske inngrep ved slik sykdom.

Personalia:
Lars Birger Nesje er født i Etne i 1956 og vokste opp på Åndalsnes. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitet i Oslo i 1982. Han har tidligere arbeidet ved Fylkessjukehuset i Molde og ved Haukeland Sykehus fra 1989. Han er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og har nå stilling som ass. avdelingsoverlege ved Medisinsk avdeling, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
15.11.2001, kl. 14.15, Auditoriet, Armauer Hansens Hus, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.11.2001, kl. 09.15, Auditoriet, Armauer Hansens Hus, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Lars Birger Nesje, tlf. 55 97 29 80, epost: lars.nesje@haukeland.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.