Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Arteriosklerose terapi med modifiserte fettsyrer/ antioksidant.

M. Philos. Ziad A. Muna disputerer torsdag 28. juni 2001 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Studies on the Antioxidant Potential of Tetradecylthioacetic Acid in Relation to Atherosclerosis".

Gjennom en årrekke har lipidgruppen ved Institutt for klinisk biokjemi ved Haukeland Sykehus utført omfattende forskning på de biologiske og i særlig grad de metabolske effekter av fett syrer som er blitt modifisert ved at de inneholder et svovelatom. Avhengig av hvor svovel atomet plasseres i molekylet, kan det lages fettsyrer som har den interessante egenskap at de ikke selv kan forbrennes samtidig som de øker forbrenningen av andre fettstoffer. Den mest lovende av disse forbindelsene (kalt Tetradecylthioacetic Acid, TTA) kan redusere blodets innhold av ulike fett forbindelser, deriblant kolesterol, betydelig. Forhøyet kolesterol innhold i blodet har lenge vært sett i sammenheng med utvikling av åreforkalkning og påfølgende hjerteinfarkt. Nyere forskning har imidlertid vist at dersom hjerte og kar sykdommer skal forebygges, er det i tillegg til å senke kolesterolnivået viktig å forhindre oksidasjon (harskning) av kolesterolholdige fettpartikkeler i blodet. Fettsyrer med et svovelatom oppfører seg som vanlige fettsyrer og finnes blant annet inkorporert i fettpartikler i blodet. Munas avhandling handler om de antioksidante egenskaper til svovelholdige fettsyrer og han viser at TTA har antioksidant egenskaper når den blir gitt til forsøksdyr.

Videre viser studiene at denne modifiserte fettsyren ikke bare i seg selv er en antioksidant, men den påvirker også det generelle antioksidant og anti-inflammatoriske forsvarssystemet. Denne egenskapen ved TTA kan ha stor betydning for å øke behandlingseffekten når innsnevringer i blodårene fjernes ved hjelp av såkalt utblokking. Mange pasienter får en ny innsnevring (Kalt restenose) av blodårene etter en slik operasjon. Prosessen skyldes økt vekst og omfordeling av glatte muskelceller i arterien. Dette betyr at ca 10-20% av pasientene må blokkes to eller flere ganger på samme sted.

Når arterien begynner å danne en innsnevring, gjennomgår den også en prosess som kalles remodellering. Det vil si at åreveggen fortykkes, men i starten blir den likevel ikke innsnevret, dette skjer på et senere tidspunkt.

Munas doktoravhandling viser at når TTA gis til kaniner gjennom munnen eller ved lokal behandling i blodåren hos gris (ved at en ballong med en mengde sidehull føres inn i hjerteåren), så vil arteriene innsnevres langt mindre hos gruppene som har fått TTA sammelignet med kontroll gruppene. Veggtykkelsen er den samme i kontroll og TTA gruppene, men blodbanen har en klart større diameter i TTA gruppen, dvs. at TTA forårsaker remodellering av karene.

Personalia:
Ziad A. Muna ble født i Jerusalem, Palestina i 1968. Han ble i 1989 utdannet som Bioingeniør ved Kuwait University i Kuwait, og siden har han praktisert som Bioingeniør både i Kuwait og hjemlandet. I 1994 ble han opptatt på Master-grad studiet og i 1997 ble han ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for klinisk biokjemi og Senter for internasjonal helse, UiB, under veiledning av professor Rolf K. Berge.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.06.2001, kl. 10.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Ziad A. Muna, tlf. 55 97 30 36. E-post: ziad.muna@ikb.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.