Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Geofysikk

   
Siv.ing. Karstein Monsen disputerer 18. desember 2001 for dr. scient.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”On behaviour and acoustics of fractured and layered rocks”

Avhandlingen fokuserer på seismisk bølgehastighet i oppsprukne bergarter og i lagdelte sedimenter. Monsen har utviklet et matematisk formelverk for analyse av bølgeforplantning i oppsprukne bergarter med prediksjon av akustisk hastighet, øvre frekvens for bølgetransmisjon og en matrise som relaterer bølgefeltet før og etter passering av en bruddsone. Motivasjonen for dette arbeidet var behovet for analytiske uttrykk for seismisk hastighet i tilfeller der seismisk bølgelengde og sprekke-avstand er av sammenlignbar størrelse. Videre er det undersøkt mulige feil som kan introduseres når såkalt effektiv-medium formelverk for seismisk hastighet anvendes ved analyser innen reservoargeofysikk. Problemstillingen er særlig relevant for bølgeforplantning i ulike retninger mot sedimenter med høye hastighetskontraster. En mindre del av avhandlingen omfatter bergmekanisk analyse, og diskuterer hvordan oppsprekningsgrad og spenningsnivå påvirker termo-mekanisk respons og mulige lekkasjeforhold ved lagring av LNG i berghaller.

Personalia:
Karstein Monsen er født i Bergen i 1958. Sivilingeniør NTH, 1983. Diplom i geoteknikk.
Senioringeniør ved Norges Geotekniske Institutt. Ansatt fra 1984, med 3 års avbrudd som NFR-stipendiat. Monsen har samarbeidet med forskningsinstitusjoner i Danmark, Tyskland og USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.12.2001, kl. 10.15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Karstein Monsen, tlf. 916 98 606, epost: karstein.monsen@ifjf.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.