Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Helsefremmende arbeid for å bedre reproduktiv helse blant unge i Tanzania

Lege Melchiory Clavery Masatu disputerer torsdag 13. desember 2001 for dr.med.-graden med avhandlingen:

"Promoting Reproductive Health of Tanzanian Young People: Intervention Opportunities"

Seksuelt overførbare sykdommer, HIV/AIDS og uønskede svangerskap, ofte ledsaget av komplikasjoner, er vanlig blant unge i Tanzania. En stor del av disse helseproblemene vil kunne forebygges gjennom programmer for helsefremmende arbeid tilpasset de lokale forhold.

Data er samlet fra grupper av elever på grunnskolenivå og i videregående skole, samt fra helsepersonell i Arusha-regionen i Tanzania. Informasjon om hvordan elevene oppfatter helsetjenesten som kilde for informasjon om helse og helsespørsmål innen feltet reproduktiv helse er kartlagt. Tilbud om rådgivning fra leger og annet helsepersonell til unge pasienter omkring forebyggelse av seksuelt overførbare sykdommer, graviditet og stoffmisbruk er også studert.

De fleste studentene hadde brukt bare moderne helsetjeneste i løpet av de siste to årene. Bare en liten del hadde brukt alternative tradisjonell helsetjeneste eller en kombinasjon av moderne og alternativ helsetjeneste. Den viktigste grunnen til å søke helsetjenesten var feber, og de fleste studentene uttrykte at de var fornøyd med tjenesten. Andelen som var fornøyd var litt høyere for de som hadde brukt moderne helsetjeneste.

Massemedier var den viktigste kilden for informasjon om reproduktiv helse, men foreldre og helsearbeidere var oppfattet som mer pålitelige kilder for slik informasjon. De fleste klinikere ga ikke alltid råd til sine unge pasienter om forebygging av seksuelt overførbare sykdommer, graviditet og stoffmisbruk. Studien viste at helsepersonell har muligheter for bedre å fremme helse blant unge gjennom helsetjenesten og at også informasjon fra foreldre og gjennom skolen er viktig i denne sammenheng.

Personalia:
Melkiory Clavery Masatu var født i 1958 i Ukerewe distriktet i Tanzania. Han er lege og har en Master of Science grad fra Universitetet i Dar es Salaam. Han har vært doktorgradsstudent ved Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen siden 1997. Han har hatt stipend på kvoteprogrammet fra Statens lånekasse for utdanning og har vært knyttet til det NUFU-finansierte prosjektet "Health Systems Research and Health Promotion in Relation to Reproductive Health in Tanzania". Etter avsluttet disputas reiser han tilbake til sin stilling som forsker og lærer for helsepersonell ved Centre for Educational Development in Health, Arusha, Tanzania.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.12.2001, kl. 9.15 , Auditoriet, Armauer Hansens hus.

Kontaktpersoner:
Jon W. Dahl, tlf. 55 97 49 81, e-post: jon.dahl@cih.uib.no Gunnar Kvåle, tlf. 55 97 46 56, e-post: gunnar.kvåle@cih.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.