Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Identitetsdannelse i moderne litteratur

   
Cand. philol. Bjarne Markussen disputerer 16. november for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Romanens optikk. En studie i Jan Kjærstads Rand og Svein Jarvolls En Australiareise”

Avhandlingens emne er norsk romankunst fra 1980- og 90-tallet, med vekt på to av epokens mest originale forfatterskaper; Jan Kjærstads og Svein Jarvolls. Gjennom analyser av komposisjonsteknikker viser avhandlingen hvordan litterære verk kan skape et virkelighetsperspektiv, en ”optikk” som vi kan betrakte oss selv og våre omgivelser gjennom. Et karakteristisk trekk ved skildringene i Kjærstads og Jarvolls romaner er en pågående forskyvning av synsvinkelen. Denne teknikken har blant annet til hensikt å kaste lys over menneskelig identitet, ved å fremheve det mangefasetterte og motsetningsfulle ved hvert enkelt individ. Avhandlingen viser også at det i samtidslitteraturen er en tendens til å vektlegge stedets og omgivelsenes rolle i identitetsdannelsen, ofte på bekostning av den personlige forhistorien. Dette forklares på bakgrunn av den moderne tids stadig mer heterogene og multikulturelle livsverden.

Personalia:
Bjarne Markussen er født i Trondheim i 1965 og oppvokst i Harstad. Etter å ha avlagt hovedfagseksamen i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen i 1991, arbeidet han som norsk lektor ved Odense Universitet i Danmark. I 1995 fikk han stilling som stipendiat ved Nordisk institutt ved Universitet i Bergen. Han jobber nå som lektor ved Høgskolen i Agder, Kristiansand.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.11.2001, kl. 09.30, Clara Holts auditorium, Høgskolen i Agder, Kristiansand.

Kontaktpersoner:
Bjarne Markussen, tlf. 38 14 20 80, epost: Bjarne.Markussen@hia.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.