Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Arvelige faktorer påvirker medikamentresponsen

   
Cand.scient Roger Løvlie disputerer 1. juni 2001 for dr.philos-graden med avhandlingen:

"The genes CYP2D6, INPP1 and DRD3 as psychopharmacogenetic factors in the treatment of psychiatric disorders"

De alvorlige psykiatriske sykdommene schizofreni og manisk-depressiv sinnslidelse rammer hver for seg omkring en prosent av befolkningen. De utgjør et stort helseproblem, både i lidelse for pasientene og pårørende, og i kostnader for samfunnet, der særlig behandlingen av og omsorgen for schizofrene kan være svært ressurskrevende. Bruk av ulike medisiner vil gi bedring av symptomene hos mange pasienter, med tilhørende økt funksjonsnivå og livskvalitet. De aktuelle medikamentene kan imidlertid gi plagsomme eller alvorlige bivirkninger. I tillegg har en del av pasientene liten eller ingen effekt av medisinene.

Forskning har vist at arvelige egenskaper kan bestemme om medisinen er effektiv eller fører til bivirkninger hos den enkelte pasient. Dette doktorgradsarbeidet, som er utført i Dr. E. Martens' forskningsgruppe for biologisk psykiatri ved Haukeland Sykehus, har studert betydningen av slike genetiske faktorer ved bruk av ulike antipsykotiske- og antidepressive medisiner i behandlingen av schizofreni og manisk-depressiv sinnslidelse. Prosjektet har påvist at visse medfødte gen-varianter kan være forbundet med terapisvikt eller økt risiko for bivirkninger, ettersom disse faktorene ofte påvirker hvordan medisinene omdannes og virker i kroppen. I tillegg har man utviklet metoder som raskt kan påvise de aktuelle gen-variantene. Fremtidige studier vil kartlegge den praktiske nytteverdien av disse analysene ved behandling av psykiatriske lidelser.

Personalia:
Roger Løvlie er født i Sandefjord i 1971. Han tok hovedfagseksamen ved Universitetet i Bergen i 1995. Han arbeider nå i Dr. E. Martens' forskningsgruppe for biologisk psykiatri ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin, Haukeland Sykehus og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.06.2001, kl. 10.15, Birkhaugsalen, Sentralblokken, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Roger Løvlie, tlf 55 97 54 25, email: roger.loevlie@haukeland.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.