Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Jordskjelv

M.Sc. Conrad D. Lindholm disputerer 30 november 2001 for dr. philos.-graden
ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

"Seismotectonics and Earthquake Hazard"

Avhandlingen inkluderer 10 arbeider skrevet i samband med forskningsprosjekter og fokuserer på to områder, jordskjelv som uttrykk for dagens deformasjon av jordskorpen og probabilistisk jordskjelv-risiko. Jordskjelvdata samlet inn i de siste 20 år i Norge og Skandinavia har vært analysert for å belyse viktige spennings-genererende prosesser og for beregning av seismisk risiko. Det viser seg at horisontal spenningsretning i data fra oljebrønner og jordskjelvdata sammenfaller i betydelig grad, og indikerer at jordskorpen i Skandinavia i hele sin tykkelse er utsatt for nordvest-sydøst kompresjon. Denne kompresjonsretningen samsvarer med den spenning som forventes fra den midt-Atlantiske rygg. Resultatene viser også at skorpespenningene reflekterer det post-glasiale oppløft av Skandinavia i mindre grad enn tidligere antatt. En forståelse av de grunnleggende deformasjonsprosesser i et område er et vesentlig grunnlag for beregning av seismisk risiko. Seismisk risiko ble beregnet probabilistisk for seks land i mellom-Amerika, samt en spesialstudie for Guatemala city, en by og en region som har opplevet gjentatte jordskjelvkatastrofer. I resultatene inngår også beregninger for seismisk risiko for Norge og den nordlige Nordsjøen, og disse resultatene er basis for det nasjonale anvendelsesdokument som sammen med Eurocode 8 vil danne grunnlaget i det nye nasjonale regelverket for antiseismisk design.

Personalia:
Conrad Daniel Lindholm er født i Oslo i 1951. Han tok M.Sc.- eksamen ved Universitetet i Bergen i 1987. Frem til 1991 var han ansatt ved UiB som forskningsassistent, og han har siden det vært ansatt ved NORSAR der han i dag er senior forsker. Han har vært gjesteforsker ved University of Seattle, Washington.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
29.11.2001, kl. 13.00, Auditorium II, Realfagbygget.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.11.2001, kl. 10.00, Auditorium II, Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Conrad D. Lindholm, tlf. 63 80 59 00, epost: conrad.lindholm@norsar.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.