Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Deteksjon av sulfatreduserende bakterier

Cand. scient. Øivind Larsen disputerer fredag 26. oktober for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“"Genes for dissimilatory sulfite reductases: sequence comparison, phylogeny, and molecular probe for sulfate reducers”".

Arbeidet i avhandlingen har gått ut på å utvikle molekylære genbaserte metoder for deteksjon av sulfatreduserende bakterier. Disse bakteriene utgjør en stor og mangeartet gruppe av bakterier som kjennetegnes ved at de lever uten oksygen og produserer giftig hydrogensulfid. Enzymet som lager hydrogensulfid, dissimilatorisk sulfitt reduktase, har vist seg å være felles for alle kjente sulfatreduserende bakterier. Dette enzymet er derfor velegnet for en genbasert påvisning av denne bakteriegruppen. Dette er vist ved å bruke genet for dissimilatorisk sulfitt reduktase til å detektere og karakterisere slike bakterier fra ulike miljøer, blant annet til å påvise varmeelskende sulfatreduserende bakterier som trives i oljefelt i Nordsjøen.

Personalia:
Øivind Larsen er født og oppvokst i Bergen. Etter avlagt cand. scient. eksamen i generell mikrobiologi ved Universitetet i Bergen i 1995 ble han ble ansatt som NFR-stipendiat i 1996 ved institutt for mikrobiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.10.2001, kl. 11.15, Auditoriet Jahnebakken 5.

Kontaktpersoner:
Øivind Larsen, TLF. 55 58 26 61
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.