Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Mekanismer for utvikling av nyreskade ved høyt blodtrykk.

Cand. scient. Fred Ivan Kvam disputerer 20. juni for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

" Autoregulation of renal blood flow, glomerular filtration rate and glomerular capillary pressure in spontaneously hypertensive rats ".

Mellom 10 og 15 % av befolkningen utvikler høyt blodtrykk og dette øker risikoen for å få andre hjerte- og karsykdommer. Langvarig høyt blodtrykk kan også skade nyrene. Det er derfor av vesentlig betydning å fremskaffe ny viten om mekanismene for utvikling av nyreskade.

Gjennom dagen svinger blodtrykket avhengig av hvilke aktiviteter vi holder på med. For at nyren skal kunne skille ut overskudd av vann og avfallsstoffer, må nyren kunne regulere blodstrømmen til karnøstene som filtrerer blodet slik at trykket her er tilnærmet konstant. Denne mekanismen kalles nyrens autoregulering. Et av funnene i avhandlingen er at denne autoregulerings-mekanismen er opprettholdt ved høyt blodtrykk, men at trykket i karnøstene i de dype lag av nyrene allikevel øker ved langvarig høyt blodtrykk, og dette kan være en viktig årsak til utvikling av nyreskade.

Gassen nitrogenoksyd (NO) dannes faktisk normalt i alle blodårer og er med på å utvide årene. I ett delarbeid ble det funnet at NO er viktig for regulering av filtrasjon i nyrer med betydelig skade framkalt av høyt blodtrykk.

I disse eksperimentelle studiene har man hatt mulighet til å måle trykket i karnøstene under påvirkning av ulike medikamenter som brukes ved behandling av høyt blodtrykk. Et hovedfunn fra denne studien viser at selv om alle de aktuelle medikamentgruppene senker blodtrykket tilfredsstillende, er effekten på trykket i karnøstene forskjellig. Medikamentgruppen kalsiumblokkere kan i visse tilfeller øke trykket i karnøstene, alfablokkere påvirker trykket lite og ACE-hemmere senker trykket betydelig. Hovedkonklusjonen fra disse eksperimentelle studiene er det viktig at man kombinerer medikamenter som både senker blodtrykket og trykket i nyrens karnøster.

Personalia:
Fred Ivan Kvam er født i Arna utenfor Bergen i 1960. Han tok hovedfagseksamen i fysiologi ved Universitetet i Bergen i 1992 og har vært universitetsstipendiat ved nyreforskningsgruppen ved Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen. Han er nå lektor ved Høgskolen i Bergen, Avdeling for helse- og sosialfag.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.06.2001, kl. 09.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland.

Kontaktpersoner:
Fred Ivan Kvam, tlf. 55 58 55 47
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.