Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Størrelsesavhengig dødelighet til torsk på havbeite

   
Cand. scient Tore S. Kristiansen disputerer fredag 5. januar for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Enhancement studies of coastal cod in Norway: Stage- and size-dependent mortality of reared and wild cod (Gadus morhua L.)"

En torsk kan gyte mer enn en million egg, men mindre enn ett av hundre tusen individer overlever til de når matfiskstørrelse. Varierende overlevelse på egg, larve og yngelstadiet fører til store årlige variasjoner i antall fisk som rekrutterer til den fangbare bestanden. I naturen er det svært vanskelig å estimere naturlig dødelighet til larver og yngel, men ved bruk av oppdrettete larver og yngel som blir merket før utsetting i sjøen er det mulig å estimere overlevelse til ulike størrelsesgrupper. Ved å oppdrette yngelen til en størrelse hvor den er lite utsatt for å bli spist av annen fisk, kunne en også tenke seg at det var mulig å øke og stabilisere rekrutteringen av lokale torskebestander. På 1980 og 1990 tallet ble det gjennomført en rekke utsettingsforsøk med torskeyngel i Norge for å evaluere potensiale for havbeite med torsk. Avhandlingen bygger på resultater fra disse forsøkene, med hovedvekt på sammenhengen mellom størrelse ved utsetting og dødelighet etter utsetting. Det ble f.eks for første gang i historien målt dødelighet til torskelarver i sjøen ved bruk av genetisk merkede plommesekklarver. Resultatene viste at både størrelse, utsettingsområde og sesong hadde stor betydning for overlevelsen. Utsettingsmetode hadde derimot liten betydning. I tillegg til analyser av data har Kristiansen utviklet en individbasert modell som kan simulere effekter av størrelsesselektiv dødelighet. Modellen viser bl.a at størrelsesselektivt fiske kan ha stor betydning for utbytte og utbytteberegninger fra en torskebestand.

Personalia:
Tore S. Kristiansen (f. 1959) kommer fra Fræna i Romsdal. Han har utdanning som cand. scient fra Institutt for fiskeribiologi ved Universitetet i Bergen i 1987. Han har siden jobbet som forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, med oppdrett av yngel og matfisk av torsk og havbeite med torsk og som viktigste forskningsområder.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.01.2001, kl. 10.15, Store Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Tore S Kristiansen, tlf. 55 23 68 97 (a) 32 78 70 96 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.