Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Voldelig konflikt og blodfeider i Pakistan

   
Cand.polit. Are Knudsen disputerer fredag 14. desember for dr. polit. graden i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Boundaries of Belongingness in the Palas Valley, Pakistan".

Avhandlingen er et bidrag til en omfattende antropologisk fagdebatt om politikk, vold og blodfeider i små lokalsamfunn. Særlig vektlegges sammenhengen mellom sosiale, moralske og geografiske grenser for innbyggerne i Palas dalen, en isolert fjelldal i Kohistan, i Pakistans nordvestlige grenseprovins. Dette er den første detaljstudien fra denne delen av provinsen, og bidrar med ny kunnskap om de komplekse årsakene til voldelig konflikt i dette området og, mer generelt, hvorfor voldsbruk er så utbredt.

Palas-samfunnet er preget av en sterk stedbundenhet som kommer til uttrykk i lokale poesi- og sangtradisjoner, men også gjennom den sentrale betydningen eiendomsrett til jord har for konstituering av sosial identitet og rang. Avhandlingen argumenterer for at stedbundenhet er en vesentlig grunn til at innbyggerne involveres i langvarige blodfeider. Menn som ikke er i stand til å forsvare seg, tvinges til å forlate dalen, ofte etter å ha levd i skjul i sitt eget hus i flere år. Tvungen migrasjon innebærer tap av ære og er en viktig grunn til å beskytte sin tilhørighet til dalen og lokalsamfunnet. Økonomisk endring og nye islamske bevegelser har økt konfliktnivået, og på svært mange områder vikles innbyggerne inn i voldelige konflikter. Avhandlingen beskriver disse konfliktene og tallfester omfanget av mord og hevndrap i dalen og antyder hvordan disse funnene kan forklares.

Gjennom analyse av et omfattende intervjumateriale med menn som er involvert i blodfeider, vektlegges de involverte partenes egen forståelse av slike konflikter. Et hovedargument er at de som dreper, først og fremst gjør dette for å beskytte sin egen tilhørighet til dalen og til lokalsamfunnet. Drap blir en moralsk forpliktelse for å beskytte familiens sosiale posisjon og en forutsetning for å forbli medlem av lokalsamfunnet. Dette rammer ikke bare menn, men stadig oftere også kvinner, og avhandlingen er derfor relevant for å forstå æresdrap på kvinner. Samtidig øker bruken av illegitime straffemetoder, spesielt skamfering av menn beskyldt for trivielle brudd på lokal moral. For å forklare dette, vektlegger avhandlingen de sosio-kulturelle forestillingene som både offer og overgriper er underlagt.

Personalia:
Are Knudsen er født i Ålesund i 1959. Han er cand.polit. fra Universitet i Bergen i 1992. Knudsen har vært tilknyttet Chr. Michelsens Institutt siden 1992, først som vit.ass., senere som NFR-stipendiat og siden 2001 som forsker.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.12.2001, kl. 10.15, Auditoriet i Ulrike Pihls Hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Are Knudsen, tel. 55 57 42 40 (a) / 55 10 31 88 (p), epost: Are.Knudsen@cmi.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.