Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Finstruktur i fotoelektronspektroskopi.

   
Cand.scient. Tor Karlsen disputerer torsdag 21. juni for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Fine Structure in Inner-shell Photoelectron Spectroscopy".

Temaet i avhandlingen er knyttet til fotoelektronspektroskopi ved hjelp av røntgenstråler. Teknikken benyttes mye innen kjemisk analyse, og kan blant annet gi informasjon om hvilke atomer en prøve inneholder, molekylære bindingsforhold og elektroniske egenskaper til ulike grupper. I moderne fotoelektronspektroskopi benyttes synkrotronstråling, som gir måledata med svært god energioppløsning. Den høye oppløsningen åpner for ny og mer nøyaktig informasjon, men som en konsekvens er energispektrene ofte kompliserte og vanskelige å analysere. Teori og databeregninger er viktige verktøy i analysen av høyoppløste spektre. Dette er hovedtema i arbeidet, som er en del av et samarbeid mellom institusjoner i Norge, Sverige og USA. Avhandlingen presenterer et kombinert eksperimentelt og teoretisk studium, med fokus på utvikling av teoretiske verktøy for analyse av spektre.

Personalia:
Tor Karlsen er født og oppvokst i Bergen. Han begynte studiene sine ved Universitetet i Bergen i 1993, og avla cand.scient. eksamen i teoretisk kjemi ved samme sted i 1998. Samme år ble han tatt opp som doktorgradsstudent ved Kjemisk institutt med støtte fra Norges forskningsråd. Han er for tiden ansatt som forsker ved Parallab.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.06.2001, kl. 10.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Tor Karlsen, tlf. 55 58 40 39 (a), 55 29 94 34 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.