Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Evolusjonær suksess med søsken-parring

   
Bjarte Henry Jordal disputerer fredag 30 mars for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The origin and radiation of sib-mating haplodiploid beetles (Coleoptera, Curculionidae, Scolytinae)".

Avhandlingen omhandler en artsrik gruppe tropiske barkbiller som praktiserer søsken-parring og som har hatt stor evolusjonær suksess på grunn av denne uvanlige formen for reproduksjon. Denne gruppen av biller har også et helt spesielt genetisk system som er gunstig under innavling - nemlig det haplodiploide - hvor sønner har kun ett sett med kromosomer og utvikles fra ubefruktede egg. Hunner kontrollerer således kjønnsfordelingen hos sine avkom. Avhandlingen beskriver i særlig grad hvilke økologiske omstendigheter som medvirket til den eksplosive økningen i antall arter av slike biller og hvorledes denne evolusjonære linjen utviklet seg over tid. Prosjektet er et samarbeid med forskere ved Harvard University hvor man har benyttet DNA-sekvens analyser for å rekonstruere slektskap mellom arter. Denne avhandlingen er således den første innen molekylær systematikk i Norge.

Personalia:
Bjarte Henry Jordal er født på Voss og oppvokst i Jordalen i Voss kommune. Han er utdannet høyskolekandidat i landskapsforvaltning og planlegging ved Sogn og Fjordane distriktshøgskule i 1992, og tok cand. scient eksamen i systematisk zoologi ved Universitetet i Bergen i 1995. Etter fullført pedagogisk utdanning ved UiB, og en periode som lektor i den videregående skole, ble han i 1998 ansatt som NFR-stipendiat ved zoologisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.03.2001, kl. 10.15, auditorium 4, 4 etg. Realfagsbygget, Allegt. 41

Kontaktpersoner:
Bjarte Jordal, tlf 55582214, 91595363, Studiekonsulent Ingrid Solhøy, tlf 55582224
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.