Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Vurdering av magesekkens motoriske funksjon.

Cand.med. Kristian Hveem disputerer 12.mai 2001 for dr. med. graden med avhandlingen:

"INSIGHTS INTO GASTRIC ANTRAL MOTILITY with special references to the pathophysiology of functional dyspepsia"

En stor gruppe pasienter har mageplager uten at det finnes holdepunkter for underliggende organisk sykdom. Ofte skyldes dette forandringer i fordøyelseskanalens motoriske funksjon.

Ved å se på magesekkens motorikk ved hjelp av ultralyd har vi vist at disse pasientene både fastende og etter et måltid har en redusert motorisk funksjon og at mer av innholdet er fordelt til magesekkens nedre del sammenlignet med friske. Fastende var dette knyttet til økt tilstedeværelse av magesaft. Den unormale måltidsfordeling i magesekken ga en økt følelse av oppfylthet og kan være noe av forklaringen på pasientenes plager.

Pasienter og friske personer ble stresset mentalt etter et måltid ved bruk av et videospill, noe som ga en umiddelbar reduksjon av magesekkens motorikk hos friske, men ingen forverring hos pasientene, hvor denne var klart redusert fra før. Mage/tarm-funksjonen reguleres av et "selvstyrt" nervesystem, og vi fant også endringer i dette sammenlignet med friske. Et forsøk på å behandle pasientene med et "motilitetsfremmende" medikament, Prepulsid, gav en viss normalisering av de motoriske funksjoner, men uten å minske symptomene.

Vi så på bruk av ultralyd og isotopscintigrafi ( gullstandard for slike undersøkelser) som metoder for måling av magesekkens tømningshastighet og fant at ultralyd både var en sammenlignbar, pålitelig og enklere måte å gjøre dette på.

Vi sammenlignet også bruk av trykkmåling og ultralyd i vurderingen av bevegelsesmønsteret i nedre del av magesekken etter et suppemåltid. Ultralyd var mer egnet for å påvise både tilstedeværelse og grad av sammentrekninger i veggens muskulatur. Likevel synes begge metoder å utfylle hverandre i forståelsen av magesekkens motoriske funksjon.

Personalia:
Kristian Hveem er født i Oslo i 1954. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Trondheim i 1980. Han har tidligere arbeidet ved Innherred sykehus, Haukeland sykehus og som forsker ved Royal Adelaide Hospital, Adelaide, Australia. Hveem er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og for tiden ansatt som overlege ved medisinsk avdeling, Innherred sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.05.2001, kl. 10.15, Store Auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Kristian Hveem, tlf.74098087(a), 74089634(p), e-post: kristian.hveem@innherred-sykehus.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.