Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Radioaktivitet i norske havområder

   
Cand. scient. Hilde Elise Heldal disputerer fredag 21. desember for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Radioactivity in Norwegian waters: Distribution in seawater and sediments, and uptake in marine organisms”.

Norske havområder er blant de rikeste i verden med årlige fangster på 2-3,5 millioner tonn. Omtrent 90 % av dette blir eksportert. De viktigste kildene for radioaktiv forurensning av norske havområder er tidligere prøvesprengninger, gjenvinningsanlegg for brukt kjernefysisk brensel i nordvest-Europa og Tsjernobyl-ulykken. Selv om det i dag foreligger data som tyder på at konsentrasjonene av de viktigste radionuklidene generelt sett er lave, er det viktig for norsk fiskerinæring at disse konsentrasjonene til enhver tid kan dokumenteres og settes inn i et riktig perspektiv. Kunnskap om mekanismer for spredning av radionuklider med havstrømmer og opptak i marine næringskjeder er også viktig.

Forskningsarbeidet til Heldal inkluderer blant annet eksperimentelle studier av opptak av radioaktivt cesium (Cs-137) i planteplankton, og feltstudier av opptak av Cs-137 i næringskjeder i Norskehavet og Barentshavet. Resultater fra de eksperimentelle studiene viser at opptaket av Cs-137 i planteplankton er lavt. Konsentrasjonene av Cs-137 i næringskjeder i Norskehavet og Barentshavet er generelt lave, men øker oppover i næringskjeden. Et studie av den geografiske variasjonen av Cs-137 i niser, som representerer det øverste sjiktet i næringskjeden, viser at det er omtrent 5 ganger mer Cs-137 i niser langs Sørlandskysten enn i niser langs Finnmarkskysten. Årsaken til det er at nisene i sør befinner seg nærmere hovedkildene for Cs-137: Sellafield og Østersjøen. Spredning av technetium-99 (Tc-99) fra Sellafield til Norskehavet og Grønnlandshavet er også undersøkt. Resultatene viser at konsentrasjonen av Tc-99 har økt opp til 10 ganger over bakgrunnsnivået i sjøvann langs norskekysten, og at “Tc-99-fronten” hadde passert vest for Spitsbergen sommeren 2000.

Personalia:
Hilde Elise Heldal er født i Arendal i 1970 og oppvokst i Bergen. Hun tok cand. scient. eksamen i uorganisk kjemi ved Universitetet i Bergen i 1995. I 1997 ble hun ansatt som NFR-stipendiat ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.12.2001, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Hilde Elise Heldal, tlf. 55 23 63 34 (a) / 55 28 51 85 (p), epost: hilde.elise.heldal@imr.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.