Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Skoledagbøker som skriftlig arena

   
Cand. philol. Gry Heggli disputerer 11. mai for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Skoledagboken: En folkloristisk studie av unge jenters skrivehandlinger.

Skoledagboken - denne populære almanakken - er kjent og kjær for små og store jenter, men ukjent for det store flertall av voksne. Avhandlingen legger vekt på de unge brukernes skriveaktivitet, og diskuterer spørsmål som hvem som skriver, når det skrives, hva det skrives om, og ikke minst hvordan det skrives. Den livsfasen da bruken av skoledagbøker er aktuell, ungdomsskolealderen, kjennetegnes av at kravene til skriftlig produksjon blir stadig større. Både skoledagbokens tekster og dens skrivesituasjoner forholder seg til dominerende tekstkonvensjoner og forestillinger om skriving. En av avhandlingens målsettinger er å belyse skribentenes bruk av og brudd på tekst- og skrivekonvensjoner, og deres etablering av nye måter å skrive på, i lys av dominerende standarder.
I skoledagbøkene er det ett tekstformat - vennehilsenen - som er overordnet. Det er i denne sjangeren skribentene skriver til hverandre, og det er den som gjør skoledagboken til en kollektiv, skriftlig arena. Vennehilsenenes hovedtema er vennskap og ungdommelighet. De unge skribentenes mange ytringer om at jeg og du liker hverandre, vitner om at skoledagboken både er et vennskapets medium og vennskap i praksis. Skoledagboken har også betydning for de unge jentenes arbeid med å etablere en gruppeidentitet med ungdommelighet som fellesnevner. Både skoledagbøkene, skrivehandlingene og tekstene er redskap i denne prosessen. Skoledagboken som uttrykk for populærkulturen, skrivehandlingene som ungdommelig praksis, og vennehilsen-sjangeren som tekstideal byr de unge mulighet til å forme og formulere ungdommelige innstillinger til livet.

Personalia:
Gry Heggli er fra Bergen. Hun er født i 1962 og avla i 1991 embetseksamen med hovedfag i folkloristikk ved Universitetet i Bergen, hvor hun siden 1994 har vært stipendiat ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.05.2001, kl. 10.15, Auditorium 4 i Jusbygget, Magnus Lagabøtes pl. 1 (på Dragefjellet)

Kontaktpersoner:
Gry Heggli, tlf. 55582472 (a) eller 55325178 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.