Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Overvåkning og prediksjon av det Indiske hav.

Vibeke Eilen Jensen Haugen disputerer fredag 2. november for dr. scient.graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

"An ocean modelling and data assimilation system for the Indian Ocean".

Avhandlingen er et studie av havsirkulasjonen i det Indiske hav, som fokuserer på havets respons med henblikk på monsoon systemet og det kjente fenomenet El Nino, som påvirker atmosfære og havsirkulasjonen. Dette er informasjon som er viktig for fiskeri- og oppdrettsnæringen, forskning, samt myndigheter som overvåker og forvalter marine ressurser, for å forstå og om mulig predikere ekstreme hendelser som påvirker kystsamfunn.

I avhandlingen presenteres kombinert bruk av modell systemer og observerte data. Numeriske havmodeller overvåker havets bevegelser og blir brukt til å predikere ulike felter som strømhastighet, temperatur og saltholdighet. Disse feltene er i avhandlingen validert mot satelitt- og in situ observasjoner, og viser at modellen gir svært gode resultater.

Studiet har resultert i et avansert modell system for det Indiske hav som gir et realistisk bilde av den generelle havsirkulasjonen og variabiliteten, både på stor skala og fokusert på lokale kystområder. En uvanlig avkjøling på 4° C utenfor Indonesia, og en oppvarming på nesten 1° C utenfor Somalia predikeres fra en 40 års modell simulering. Denne uvanlige avkjølingen og oppvarmingen faller sammen med år som er kjent som El Nino år i Stillehavet. I denne avhandlingen har vi konkludert med at El Nino i høy grad eksisterer også i det Indiske hav. Videre inkluderer avhandlingen et model studium av oseanografien på kontinental sokkelen utenfor sørvest kysten av India, som er et essensielt område for fiskerinæringen i India. Sesongmessige endringer og områder med høyest intensitet av kaldt, næringsrikt vann, som er gunstig for fiskebestanden predikeres ved hjelp av den høyoppløselig kystmodellen.

Som et ledd i videre utvikling mot et operasjonelt varslings- og overvåkningssystem for det Indiske hav, er et avansert assimileringssystem utviklet, noe som gjør det mulig å predikere "været i havet" (tilsvarende atmosfærisk værvarsling). Dataassimilering er en metode som på en optimal måte bruker den informasjonen som ligger i en numerisk modell og i reelle observasjoner til å få et best mulig estimat av de ulike variablene. Systemet bruker reelle data fra satelittene Topex/Poseidon og ERS, som måler hav høyden, og AVHRR som måler temperaturen på havets overflate, og kan nå integreres i et operasjonelt hav-varslingssystem.

Personalia:
Vibeke E. J. Haugen (f. 1971) er oppvokst i Tromsø. Cand. scient. eksamen i oseanografi ble avlagt ved Universitetet i Bergen i 1996.Hun ble deretter ansatt som forsker ved Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling, og har siden 1999 fått midler gjennom Norges Forskningsråd som stipendiat.

Tidspunkt og sted for disputasen:
02.11.2001, kl. 10.00, Nansen Senteret, Edvard Griegs vei 3a, 5059 Solheimsviken

Kontaktpersoner:
Vibeke Haugen, tlf. 55 29 72 88(a) , epost: Vibeke.Haugen@nersc.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.