Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Kjønnskonflikter i det polygame parsystemet til vipe

   
Cand.scient Gaute Bø Grønstøl disputerer fredag 15. juni for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Sexual conflicts and mating strategies in the polygynous lapwing Vanellus vanellus"

Vipa er en vanlig hekkefugl i Norge, da særlig i kulturmarksområder opp til 1000 moh. I gunstige hekkeområder danner vipa løse hekkekolonier der hannene forsvarer tilstøtende men avgrensede hekketerritorier. Attraktive hannviper kan ha opptil fire hunner hekkende samtidig på territoriet sitt, mens andre territorielle hanner i nærheten forblir ungkarer til tross for iherdige forsøk på å tiltrekke seg maker.

Temaet i avhandlingen er knyttet til reproduktive strategier som hunn- og hannviper nytter for å maksimere egen hekkesuksess innenfor rammene av det polygame parsystemet. Fokus er rettet mot faktorer som investering i foreldreomsorg, valg av monogam eller polygam status, manifesteringer av konflikter mellom individer innen og mellom kjønn, kondisjon, risiko for reirtap og klekkerate på egg. Videre skisseres det en modell for hvordan den polygame etableringsdynamikken kan tenkes å påvirkes av varierende konkurranseegenskaper innenfor og mellom kjønn.

Personalia:
Gaute Bø Grønstøl er født i Haugesund i 1968 og bosatt i Bergen. Han avla cand.scient-eksamen i zoologisk økologi ved Universitetet i Bergen i 1994. I 1997 ble han ansatt som universitetsstipendiat ved Zoologisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.06.2001, kl. 10.15, Auditorium 4, Realfagsbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Cand.scient Gaute Bø Grønstøl, tlf. 55582231 (a), 90070427 (priv)
E-post: gaute.gronstol@zoo.uib.no
Studiekonsulent Marianne Presthus Hansen tlf 55582224
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.