Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Betingelser for materiens eksistens

Dimitriy Gridnev disputerer mandag 17. desember for dr.scient-graden med avhandlingen:

"Quantum Stability"

Først i det forrige århundre, ved hjelp av kvantefysikken, ble det mulig å trenge inn i fundamentale spørsmål om materiens stabilitet. Radioaktivitetens oppdagelse ble av sentral betydning og et redskap til å kaste lys over selve atomkjernens stabilitet. Fra Rutherfords tid har derfor forståelsen av selv de normale trekk ved naturen vært nøye forbundet med studier av materiens ytterste grenseland.

I de seneste tiår har de eksperimentelle muligheter for slike studier endret seg vesentlig gjennom mulighet for produksjon og studier av eksotiske kjerner som stråler i moderne akseleratorer. Store og overraskende oppdagelser er blitt gjort og ført til et raskt økende, verdensomspennende, samarbeid. Vår kjernefysiske forståelse er i ny utvikling, med relevans også for forståelsen av Universets utvikling, for hvordan grunnstoffene er blitt til og stjernene brenner.

Oppdagelsen av halokjerner utløste det hele. Dette er eksotiske kjerner med et kompakt sentralobjekt omgitt av en halo (et slør) av neutroner med ekstremt lav tetthet og enorm utstrekning. Mange av disse er Borromeiske; bestanddelene henger ikke sammen to og to, men samlet utgjør de et sammenbundet system.
Gjennom sin deltagelse i RNBT, Russisk Nordisk Britisk teorisamarbeid, har Universitetet i Bergen hatt en betydelig rolle i feltets teoretiske utvikling og spesielt forståelsen av Borromeiske system, samt navnet.

Doktorarbeidet (Dr.Scient) til Dmitriy Gridnev er et dyptpløyende teoretisk arbeid innen RNBT for å undersøke mer generelle betingelser for stabilitet og eksistens av eksotiske kvantesystem. Arbeidet er utført i Bergen innen UD´s såkalte kvoteprogram.

Personalia:
Den nå 26 år gamle Gridnev er født i Russland. Han kom til Bergen fra Universitetet i St.Petersburg i 1997. Vitenskapsmenn ved denne ærverdige institusjonen har lagt mye av det generelle teoretiske grunnlaget for den utviklingen som nå finner sted. Bergen er i godt selskap. Det institusjonelle samarbeidet har et stort internasjonalt marked, men også store utfordringer. RNBT forsøker således gjennom sitt samarbeidsnettverk å gi unge talenter bedre muligheter, for å beholde europeisk kunnskapskapital i feltet kjernefysikk - også i Europa. Høsten 1997 tok han en M.Sc.grad ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen. Han ble tatt opp som doktorgradsstudent i februar 1998.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.12.2001, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.12.2001, kl. 13.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Professor Jan S. Vaagen, Fysisk institutt, tlf. 55 58 27 24 / 52 71 32 46
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.