Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Demokrati og rettsstat i Sør-Afrika

   
Cand. polit. Siri Gloppen disputerer fredag 15 juni for dr. polit.-graden i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"South African Constitutionalism 1994-2000. The difficult balancing-act of the Constitutional Court".

Avhandlingen er en analyse av sørafrikansk demokrati og rettsstatsutvikling med vekt på forfatningsdomstolens rolle. I 1994 avholdt Sør-Afrika for første gang frie demokratiske valg. Overgangsgrunnloven som da trådte i kraft opprettet en ny forfatningsdomstol (Constitutional Court) med utstrakt myndighet. Som tilsvarende domstoler i andre konstitusjonelle stater skal den ivareta borgerenes rettigheter og påse at myndighetene holder seg innenfor grunnlovens rammer. Den sørafrikanske forfatningsdomstolen skulle også sikre at den folkevalgte grunnlovsforsamlingen, som i løpet av to år skulle skrive en ny, 'permanent' grunnlov, holdt seg til de prinsippene som var forhandlet fram forut for valgene i 1994. I avhandlingen analyseres grunnlovsprosessen med henblikk på å forklare hvorfor utfallet ble som det ble og ga domstolen en så framtredende rolle. En forfatningsdomstol med mandat til å overprøve vedtak som en folkevalgt grunnlovsforsamling har fattet med det nødvendige to tredjedels flertall, er helt unikt. At domstolen gjennom denne 'sertifiseringsprosessen' fikk endret grunnloven på en del punkter, synliggjorde dens politiske makt. At den ble overlatt å avgjøre kontroversielle saker, som spørsmålet om hvorvidt dødsstraff skulle være tillatt i Sør-Afrika, har også bidratt til å gjøre domstolen kontroversiell.

I en politisk situasjon hvor regjeringspartiet (Den Afrikanske Nasjonalkongressen, ANC) støttes av omlag to tredjedeler av velgerne er grunnloven, gjennom forfatningsdomstolen, et av de få forhold som legger begrensninger på myndighetenes maktutøvelse. Domstolen kan imidlertid bare fylle en slik funksjon dersom den - og grunnloven - har en stor grad av legitimitet i befolkningen. Avhandlingen analyserer hvilke strategier forfatningsdomstolen har brukt for å forsøke å bygge legitimitet i ulike deler av det sørafrikanske samfunnet, og diskuterer i hvilken grad den har lyktes med dette. Videre gis det en vurdering av hvilken innflytelse forfatningsdomstolen i dag har i sørafrikansk politikk og hva det betyr for den demokratiske utviklingen i landet.

Personalia:
Siri Gloppen er født i 1964 og oppvokst i Stavanger. Hun er cand. polit. fra Universitetet i Bergen i 1993 og var tilknyttet Forskningsstiftelsen FAFO før hun ble universitetsstipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk. Hun arbeider nå som forsker ved Chr. Michelsens Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.06.2001, kl. 13.15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Siri Gloppen, tlf. 55 57 42 30 (a), 55 23 04 23 (p), e-post: siri.gloppen@cmi.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.