Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Akutt betennelse i luftveiene

   
Cand. Scient. Eli-Anne B. Gjerde disputerer 19 januar 2001 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Modulation of interstitial fluid pressure in rat tracheal tissue by neuropeptides"

Ved akutte betennelsesreaksjoner vil det oppstå en rekke endringer i vevet der det blant annet transporteres større væskemengder enn normalt ut av blodbanen til det omkringliggende vev der det, ofte meget raskt, oppstår hevelse (ødem). Allergiske og astmatiske reaksjoner vil kunne kjennetegnes med slike symptomer som blant annet kan føre til hevelse i luftveiene. Det har vist seg at drivkraften for slik rask ødemdannelse er at det skapes et undertrykk i vevet som "suger" væske ut av blodbanen og inn i vevet. I en dyremodell har Gjerde undersøkt en rekke naturlige og syntetiske signalstoffer som har som egenskap enten å skape, eller å hindre, utvikling av undertrykk i vevet. Dermed er disse stoffene henholdsvis med på å produsere drivkraften for dannelsen av ødem, eller hemme "suget" slik at størrelsen på hevelsen blir redusert. Dette arbeidet er med på å øke kjennskap til mekanismer som settes i gang ved akutt betennelse i luftveiene. I dag er dette en aktuell problemstilling der forekomsten av luftveislidelser, som allergier og astma, er økende.

Personalia:
Eli-Anne B. Gjerde (40) er født og oppvokst i Sveits. Hun ble tatt opp til studier ved det matematiske-naturvitenskaplig fakultet i 1990 og avla cand. scient. eksamen i fysiologi ved Fysiologisk institutt i 1996. Siden avlagt embetseksamen har hun vært stipendiat ved samme institutt. Stipendiatperioden ble finansiert av Norges forskningsråd, Det Norske Råd for Hjerte- og Karsykdommer og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.01.2001, kl. 10.30, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19

Prøveforelesning 18.januar kl. 14.15, samme sted..

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Eli-Anne B. Gjerde, tlf.: 55 58 60 96/64 04 (a), tlf. 56 30 58 85 (p),
e-mail: eli-anne.gjerde@fys.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.