Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Vindmålinger fra satellitt

   
Cand. scient. Birgitte Rugaard Furevik disputerer fredag den 16. november for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Wind retrieval from ERS Synthetic Aperture Radar images – application in the marginal ice zone and in coastal regions”

Alle former for off-shore aktivitet, fra oljeindustri, fiskeri og transport til vindkraftindustri, har bruk for nøyaktige vindmålinger. Også i polare områder er vindmålinger av stor betydning særlig for skipsfart og forskning. Vindforhold kan anslås ved hjelp av de alminnelige værvarslingsmodeller. Disse modeller er dog relativt grove i den romlige oppløsning (typisk 50 –75km) og er derfor ikke velegnede langs kyster og langs iskanten i Arktis.

Emnet for avhandlingen er knyttet til denne problemstilling. I forskningsarbeidet er det beregnet vindfelter (10m høyde) over åpent vann fra radarbilder tatt av de europeiske satellitter ERS-1 og ERS-2, utenfor den norske og danske vestkyst, omkring Spitsbergen og i iskantområdene i Framstredet og Barentshavet. De oppnådde vindfelt har en romlig oppløsning på 4-500m og dekker hvert et område på ca 100x100km². Disse vindfeltene er blitt undersøkt for deres nøyaktighet og deres mulige anvendelsesområder, dels innenfor optimal plassering av vindmølleparker, og dels for å oppnå rutinemålinger av vinden i iskantområder.

Vindmølleparker langs med kyster eller offshore er blitt viktige kilder til fornybar energi. Utbygning av vindmølleparker er et viktig ledd i arbeidet for å redusere forbruket av fossilt brennstoff, som er bevist å ha betydelig innflytelse på det globale klima. Da energiproduksjonen fra en vindmøllepark henger nøye sammen med vindforholdene, er det av stor betydning å kjenne disse forhold best mulig. Resultatene av forskningsarbeidet viser, at vindmålinger fra satellitt kan gi verdifull tilleggsinformasjon til de eksisterende metoder for plassering av vindmøller, som består av punktmålinger og modeller. Arbeidet er utført på data fra Danmark og Norge men ventes å kunne være til særlig stor nytte i de områder av verden hvor tilgjengelige landkart er mer unøyaktige og observasjonsnettet dårligere.

Personalia:
Birgitte Rugaard Furevik kommer fra Odsherred i Danmark. Hun tok sin cand. scient. eksamen i oseanografi ved Københavns Universitet i 1995. Arbeidet til hovedfagsoppgaven ble utført delvis ved Geofysisk Institutt, Universitetet i Bergen og ved Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling, Bergen. I 1996 ble hun ansatt som stipendiat på Nansensenteret.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.11.2001, kl. 13.00, Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling, Edv. Griegsvei 3a, Bergen.

Kontaktpersoner:
Birgitte Rugaard Furevik, tlf.: 55 29 72 88(a)/ 56 32 19 45(p), epost: birgitte.furevik@nersc.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.