Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Arveoppgjør ved internasjonale ekteskap.

   
Lørdag den 23. juni 2001 disputerer førsteamanuensis Torstein Frantzen for dr. juris-graden ved det juridiske fakultet, Universitet i Bergen over avhandlingen:

"Arveoppgjør ved internasjonale ekteskap. Studier i norsk internasjonal privatrett med særlig vekt på gjenlevende ektefelles rettsstilling."

I de fleste tilfeller anvender norske domstoler norsk rett. I noen tilfeller har imidlertid saken sterkere tilknytning til et annet land. Det kan føre til at domstolene anvender fremmed rett. I den internasjonale privatretten behandles spørsmålet om når domstolene skal anvende sitt eget lands rett, og når de skal anvende et annet lands rett. Den internasjonale privatretten består således av ulike rettsvalgsregler.

Temaet for avhandlingen er gjenlevende ektefelles rettsstilling etter norsk internasjonal privatrett. Ved en ektefelles død foretas det et såkalt sammensatt skifte. Først deles den ekteskapelige formuen etter familieformuerettslige regler. Den delen som faller på avdøde fordeles deretter etter de arverettslige reglene. Det er ulike rettsvalgsregler i familieformueretten og arveretten. I familieformueretten er hovedregelen i norsk rett at domstolene anvender retten i det landet hvor ektefellene hadde sitt første felles domisil. I arveretten er hovedregelen at retten i det landet hvor arvelateren var bosatt da han døde er avgjørende.

I avhandlingen diskuteres bl.a. rekkevidden av de ovennevnte reglene og mulige unntak. I dag finner vi tildels svært ulike rettsvalgsregler fra land til land. Det vil være en fordel dersom landene kommer frem til like rettsvalgsregler. I avhandlingen er det derfor lagt vekt på komparativt perspektiv ved diskusjonen av norsk rett. Slik kan utviklingen av norsk rett tilpasses internasjonale tendenser. I norsk rett har man tradisjonelt i stor utstrekning løst rettsspørsmålene ut fra konkrete vurderinger fra sak til sak. Forfatteren legger til grunn et noe mer regelorientert utgangspunkt enn det som hittil har vært vanlig i norsk rett.

Videre diskuteres ulike samordningsproblemer som oppstår når flere lands rett kommer til anvendelse. Avhandlingen tar opp spørsmål som oppstår i forhold til bl.a. dansk, svensk, tysk, spansk, engelsk, amerikansk og islamsk rett. I og med at personer i økende grad flytter over landegrensene vil også avhandlingens tema få økende betydning i praksis. EU planlegger i løpet av få år å gi enhetlige regler om rettsvalget i familieformueretten og arveretten.

Personalia:
Torstein Frantzen (født 1968) er fra Bergen. Han tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1993. Han har arbeidet ved det juridiske fakultet i Bergen som amanuensis fra 1994-1996, 1997-2000 som stipendiat og fra 2001 som førsteamanuensis. 1996-1997 tok han magistergraden i jus ved universitetet i Heidelberg (Tyskland). I stipendiattiden har han hatt flere forskningsopphold ved universitetet i Heidelberg og et forskningsopphold ved universitetet i Berkeley, California.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.06.2001, kl. 10.15, Jussbygget, Dragefjellet.

Kontaktpersoner:
Torstein Frantzen, Tlf: 55 58 95 32, E-mail: Torstein.Frantzen@jur.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det juridiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.