Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Regulering av glukoseopptak i kromaffine celler.

   
Cand. scient Cathrine Fladeby disputerer fredag 15. juni for dr. scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Glucose transport in adrenomedullary chromaffin cells. Identification of transporter proteins and signaling pathways".

Kromaffine celler er lokalisert i binyremargen hvor de produserer, lagrer og sekrerer hormonene adrenalin og noradrenalin i tillegg til en rekke neuroaktive peptider. Binyremargen er en del av det sympatiske nervesystem, og kromaffine celler betraktes derfor som modifiserte nerveceller. Når organismen utsettes for stress eller fysisk aktivitet skiller de kromaffine cellene ut adrenalin direkte i blodet. Dette fører bl. a. til økt hjerterate, økt blodtrykk og økt frisetting av glukose fra lever. Mekanismene for sekresjon av adrenalin er i store trekk klarlagt. Det er imidlertid ikke kjent hvordan kromaffine celler regulerer sitt opptak av glukose, som er det viktigste energisubstratet for nerveceller.

Cellulært opptak av glukose formidles av spesielle transportmolekyler, såkalte GLUT, som viser en spesifikk fordeling i kroppens vev. I avhandlingen er det undersøkt hvilke GLUT-typer som uttrykkes i kromaffine celler, og hvordan cellene kan regulere sitt glukoseopptak ved å forandre aktiviteten i transportsystemet. Det er vist at cellene øker sitt opptak av glukose som svar på hormonell og nervøs aktivering og på ulike former for "cellulært stress". Det er videre vist at kobling mellom de ulike ekstracellulære stimuli og det økte opptaket formidles via forskjellige intracellulære signalsystemer.

Personalia:
Cathrine Fladeby er oppvokst i Skien. Hun tok cand. scient-eksamen i zoologisk og human fysiologi ved Universitetet i Bergen i 1993, og ble ansatt som universitetsstipendiat ved Fysiologisk institutt, UiB, i 1995.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.06.2001, kl. 11.15, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Cathrine Fladeby, tlf. 55 58 64 53 / 55 58 63 92. E-post: Cathrine.Fladeby@pki.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.