Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Bruk av prevensjon blant unge etiopiske jenter

   
Zelalem Fekadu disputerer for dr.philos-graden den 14. september 2001 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Predicting contraceptive use and intentions among a sample of adolescent girls: an application of the theory of planned behaviour in Ethiopian context" ("Prediktorer for bruk av prevensjon i en gruppe av unge jenter: en applikasjon av teorien om planlagt atferd i en etiopisk kontekst")

I studien har man undersøkt hensiktmessigheten av å benytte teorien om planlagt atferd (Ajzen, 1991) i forbindelse med å forklare bruk av prevensjon i en etiopisk kulturell setting. I tillegg ble perspektiver hentet fra teorier om selv-identitet, sosial identitet og selv-kategorisering benyttet. De empiriske dataene i undersøkelsen stammer fra et utvalg på 354 seksuelt aktive jenter i alderen 15 til 19 år. Funnene viste at teorien om planlagt atferd kunne anvendes til å kaste lys over bruken av prevensjon blant unge etiopiske jenter. Den viktigste prediktoren for prevensjonsbruk var variabelen subjektiv norm, som representerer det opplevde sosiale presset som jentene var utsatt for. I tillegg viste dataene at perspektiver knyttet til selv-identitet, sosial identitet og selv-kategorisering ga vesentlige bidrag til å predikere prevensjonsatferd. I studien identifiserte man også spesifikke kognisjoner knyttet til prevensjonsbruk. Dette er kognisjoner som kan addresseres i undervisnings- og intervensjonsprogrammer knyttet til prevensjonsbruk blant unge etiopiske jenter.

Personalia:
Zelalem Fekadu er født 13.09.65 i Jimma i Etiopia. Han er utdannet psykolog, og har mastergrad i forebyggende helsearbeid. Han har arbeidet som lektor ved Institute of Education Research og som forsker ved Department of Psychology, begge University of Addis Abeba. Fra 1997 har han samtidig vært NUFU-stipendiat ved HEMIL-senteret, Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen, og Assistant Professor ved Department of Psychology, University of Addis Abeba.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.09.2001, kl. 10.15, Auditoriet i Christiesgt. 12

Kontaktpersoner:
Zelalem Fekadu, tlf. 5558 2849(arb.)/5527 6711 (priv.)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a),e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.