Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Katalysatormodellering

   
Cand.scient. Øystein Espelid disputerer tirsdag 11. desember for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Theoretical Models of Active Sites at Cr/Silica Phillips-type Catalysts for Ethylene Polymerization".

Temaet i avhandlingen er knyttet til en krom-basert katalysator som brukes til storskala produksjon av plast (polyetylen, PE). Tross katalysatorens industrielle betydning, er de aktive krom-sentrenes molekylære sammensetning, deres struktur samt detaljerte virkemåte ukjent. I forskningsarbeidet er teoretiske modeller av disse krom-sentrene konstruert, karakterisert og undersøkt for katalytisk aktivitet. Resultatene er presentert i internasjonale tidsskrift og utgjør innspill til den pågående søken etter system som kan forbedre og rendyrke Phillips-katalysatorens mange og spesielle egenskaper.

Personalia:
Øystein Espelid er født og oppvokst i Bergen. Han begynte studiene sine ved Universitetet i Bergen i 1989 og avla cand.scient. eksamen i teoretisk kjemi samme sted (1996). Året etter ble han tatt opp som doktorgradsstudent ved Kjemisk institutt. I løpet av perioden som universitetsstipendiat har han hatt forskningsopphold ved Humboldt Universität i Berlin. Han er for tiden ansatt som forsker ved Kjemisk Institutt, av VISTA (Det Norske Videnskaps-Akademi og Statoil).

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.12.2001, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten. 41.

Kontaktpersoner:
Øystein Espelid, tlf. 55 58 33 79 (a) Knut J. Børve, tlf. 55 58 33 65 (a)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.