Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Endotel og blod-vevs utveksling

Cand. med. Knut Ståle Erga disputerer 14. juni for dr. med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Aspects of endothelial function".

Det er de senere år blitt kjent at cellelaget som kler innsiden av alle blodårer, endotelet, spiller en dynamisk rolle i å hurtig kunne endre forhold som påvirker blod-vevs transport. Blodgjennomstrømningen kan hurtig økes eller senkes ved å endre bl.a. frisetting av signalsubstansen nitrogen monoksyd (NO), også kjent som "endothelium-derived relaxing factor" (EDRF). Videre kan selve barrierefunksjonen eller permeabiliteten endres, blant annet som følge av forhold som direkte eller indirekte skyldes NO-avhengige mekanismer.

Den akutte betennelsesreaksjonen har til formål å beskytte kroppen mot varig skade. Ved tilstander som bl.a. akutt hjerteinfarkt vil imidlertid denne responsen kunne øke vevsskaden ved at endotelet i skadet område aktiveres og tiltrekker hvite blodlegemer som frigir vevsnedbrytende stoffer. Avhandlingen undersøker bl.a. effekten av potensielt betennelsesfremmende og dempende stoffer som frigies fra aktiverte hvite blodlegemer på blod-vevs utveksling ved hjelp av dyreeksperimentelle modeller og isolerte endotelceller. Det bekreftes at jern kan virke betennelsesfremmende og at NO kan være en viktig signalsubstans for å øke permeabilitet (lekkasje) i de minste blodkar. Det vises videre at et velfungerende endotel effektivt kan omdanne betennelsesfremmende stoffer som blir frigitt fra skadete blodkar til betennelsesdempende stoffer slik at de mindre årene der blod-vevs utveksling skjer blir beskyttet.

Personalia:
Knut Ståle Erga er født i Bergen i 1956. Han tok medisinsk embedseksamen ved Universitetet i Bergen i 1981. Han har siden arbeidet ved Sentralsjukehuset i Rogaland, Regionsjukehuset i Linkøping (Sverige) og Haukeland sykehus. Fra 1996-2000 var han forskningsstipendiat ved Fysiologisk Institutt, Universitetet i Bergen, lønnet fra Universitetet i Bergen og Nasjonalforeningen, Det norske råd for hjerte- og karsykdommer. Erga er spesialist i anestesiologi, indremedisin og hjertesykdommer. Han arbeider nå som overlege ved Hjerteavdelingen, Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.06.2001, kl. 12.30, Olavsalen, Gamle hovedbygning, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Knut Ståle Erga, Tlf 55 58 60 99 / 55 97 22 20 / 91 59 77 23,
e-post; knut.stale.erga@pki.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.