Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Måling av spiseproblemer

Cand.psychol. Birthe Kari Engelsen disputerer tirsdag 27. november 2001 for dr.psychol-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Measurement of the eating problem construct".

Avhandlingens målsetting var å få bedre kunnskap om dimensjonaliteten i spiseproblem-begrepet slik det måles ved hjelp av selv-rapporterings instrumenter. Inkludert i arbeidet er skjemaene "Eating Attitudes Test" (kortversjon), "Eating Disorder Inventory" og "Eating Disorder Examination Questionnaire", og undersøkelsene er gjort blant 4000 ungdomsskoleelever i fire fylker på Vestlandet.

Dimensjonsstrukturen diskuteres i lys av psykometriske teorier og design angående begrepsvaliditet. Engelsens avhandling er metodologisk, med fokus på en psykometrisk operasjonalisering av begrepet 'spiseproblemer'.

Resultatene viser at 'spiseproblemer' kan betraktes som et flerdimensjonalt begrep bestående av underbegrepene 'kroppsbekymringer', 'slanking' og 'tap av kontroll over spising' hos vestnorske ungdommer i alderen 12-16 år. Disse dimensjonene bør være inkludert i måleinstrumenter som brukes i kartleggingsundersøkelser av ungdom i risikosonen for å utvikle spiseproblemer og spiseforstyrrelser.

Engelsen konkluderer med at det er nødvendig for fremtidig forskning å klargjøre hvordan spiseproblem-begrepet bør defineres, og at måleinstrumentene i undersøkelsen til en viss grad kan brukes på en gyldig og pålitelig måte blant ungdomsskoleelever.

Personalia:
Birthe Kari Engelsen (f.1969) er født og oppvokst på Laksevåg. Hun tok psykologisk embetseksamen ved UiB i 1994. Hun har tidligere arbeidet i Sarpsborg PPT, ved UiB, og i OT/PPT for videregående skoler, region Bergen Nord/Nordhordland. Hun arbeider nå som spesialpsykolog i Bergen fengsel og har privatpraksis i Loddefjord.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.11.2001, kl. 10.15, Auditoriet, Christiesgt.12.

Kontaktpersoner:
Birthe Kari Engelsen, epost: biengel@frisurf.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.