Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Nettjournalistikk

   
Martin Engebretsen disputerer lørdag 8. desember for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen. Disputasen er lagt til Kristiansand, der Engebretsen har sitt daglige virke ved Høgskolen i Agder. Avhandlingens tittel er:

"Nyheten som hypertekst. Tekstuelle aspekter ved møtet mellom en gammel sjanger og ny teknologi"

Temaet i avhandlingen er knyttet til utviklingen av nye formidlingsformer på Internett. I fokus står møtet mellom nyhetssjangeren og hypertekstteknologien. Denne teknologien gjør det mulig å organisere tekstinnhold på nye måter gjennom oppdeling og elektronisk sammenlenking.

I avhandlingen diskuteres denne formen for sjangerutvikling ut fra ulike perspektiver. Sentralt står spørsmål som angår objektiv virkelighetsbeskrivelse på den ene siden og en oversiktlig og lesbar formidlingsform på den andre. Arbeidet omfatter også en bruksstudie, der antakelser og hypoteser blir prøvd ut på et panel bestående av ca. 200 nettavislesere.

Avhandlingen er landets første innen feltet nettjournalistikk

Personalia:
Martin Engebretsen er født i Oslo i 1961 og oppvokst i Grimstad i Aust-Agder. Han tok cand.philol. eksamen ved Universitetet i Oslo i 1987 med hovedfag i nordisk språkvitenskap. Etter en periode som journalist i Fædrelandsvennen, ble han i 1992 ansatt ved daværende Agder Distriktshøgskole, nå Høgskolen i Agder. I avhandlingsperioden har han hatt faglig tilknytning til Institutt for medievitenskap ved Universitetet i Bergen

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.12.2001, kl. 10.15, Klara Holts Auditorium, Gimlemoen 46, Kristiansand.

Kontaktpersoner:
Martin Engebretsen, tlf. 38 14 20 85 (a) / 38 08 51 95 (p), epost: martin.engebretsen@hia.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.