Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Sen-kenozoisk stratigrafi på norsk kontinentalsokkel

   
Cand. scient. Tor Eidvin disputerer fredag 8. juni for dr.philos graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Late Cainozoic stratigraphy of the Norwegian continental shelf"

Arbeidet har bestått av en rekke prosjekter som har inkludert medarbeidere fra Oljedirektoratet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Norsk Hydro ASA, Statoil, SINTEF Petroleumforskning og Institutt for Energiteknikk.

Arbeidet består av stratigrafiske undersøkelser av senkenozoiske sedimenter i 22 oljebrønner og en vitenskapelig boring. Disse danner et profil som går langs hele den norske kontinentalsokkelen. Undersøkelsen bygger for en stor del på biostratigrafiske analyser, men inkluderer også seismostratigrafiske, litostratigrafiske, strontiumisotop og paleomagnetiske analyser. Det er lagt spesiell vekt på å korrelere de planktiske fossilsamlingene i brønnene med godt daterte fossilsamlinger i vitenskapelige borehull i Norskehavet og Nord-Atlanteren.

Bakgrunnen for arbeidet er de dårlige resultatene av oljeletingen i Barentshavet i 1980-årene. En ble etter hvert klar over at dyp erosjon og hevning av Barentshavssokkelen hadde ført til trykkforandringer og lekkasjer i oljereservoarene. De eroderte deler av sokkelen var lagt ned som store sedimentvifter på kontinentalskråningene i vest og nord. De første dateringene av disse avsetningene konkluderte med at hevningen hadde skjedd tidlig i kenozoikum (50-30 mill. år siden), men nye dateringer i Oljedirektoratet sent på 1980-tallet viste at sedimentviftene var avsatt under glasiale forhold i seneste del av kenozoikum (mindre enn 2.7 mill. år siden). Det viste at hevningen hadde funnet sted i en senere tidsperiode og hadde vært mye raskere enn tidligere antatt, og forklarte de dårlige resultatene av oljeletingen. Ved siden av å ha stor betydning for forståelsen av hydrokarbonreservoarene, har resultatene også stor betydning for forståelsen av den paleoklimatiske utviklingen i hele Nordvest-Europa. Resultatet av undersøkelsene i Barentshavet førte til økt interesse for den senkenozoiske utviklingen på andre deler av norsk kontinentalsokkel, og oljedirektoratet utvidet undersøkelsen til å omfatte hele den norske kontinentalsokkel.

Personalia:
Seniorgeolog Tor Eidvin er født i Vadsø i november 1951. Han tok cand. scient. eksamen ved Universitet i Bergen i 1984, og har siden 1986 arbeidet med mikropaleontologi i Oljedirektoratet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.06.2001, kl. 11.00, Auditorium 5, Realfagbygget, Allègt. 41.

Kontaktpersoner:
Tor Eidvin tlf. 51 87 84 73
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.