Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Virusinfeksjoner hos marine alger

   
Cand. scient Tonje Castberg disputerer fredag 14. desember for dr. scient graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Algal viruses, characteristics and ecological effects" .

Temaet for avhandlingen er virusinfeksjoner hos marine alger, og hvilken effekt dette kan ha på forekomst av alger, algeoppblomstringer og næringskjeden i havet. Det har tidligere vært antatt at algeoppblomstringer ender på grunn av liten næringstilgang eller at algene blir spist av dyreplankton. Det viser seg at en tredje faktor for terminering av algeoppblomstringer kan være virusangrep. Det er ca. ti millioner virus i en teskje sjøvann og disse infiserer blant annet alger. I sitt doktorarbeid har Castberg sett på slike oppblomstringer under kontrollerte forhold i innhegninger i sjøen, og vist at virus kan stoppe en algeoppblomstring, men også at virusaktivitet kan hindre alger i å blomstre ved å holde antallet på et moderat nivå. Ved virusangrep går algecellene i oppløsning og blir spist av bakterier isedenfor dyreplankton.Ved Universitetet i Bergen har en klart å dyrke virus som angriper fire ulike alger som alle er vanlige langs kysten og deres egenskaper er nå studert i laboratorieforsøk. Virus kan ha svært forskjellige egenskaper og varierer veldig i størrelse, fasong og type arvemateriale. Men det viser seg at algevirus er en ensartet type virus og at de som er funnet utenfor Bergen har klare fellestrekk tll algevirus som er funnet andre steder som Japan, Kina, Europa og USA. Den tredimensjonale strukturen til et virus som angriper algen Phaeocystis pouchetii er i samarbeid med forskere fra Purdue University i Indiana, USA studert ved bruk av data- rekonstruksjon av elektronmikroskop bilder. Dette viruset er det største som noen gang er studert på denne måten og det er satt sammen av flere enheter enn noe annet virus man kjenner. Alle de beskrevne algevirusene er svært store i forhold til andre typer virus, og har flere gener enn andre virus. Hvilken betydning dette har i forhold til deres evne til å kontrollere algebestander og påvirke økologien og det biologiske mangfoldet i havet er spørsmål man vil forske videre på.

Personalia:
Tonje Castberg er oppvokst i Arendal og tok cand. scient eksamen i mikrobiologi ved Universitetet i Bergen i 1994, jobbet i en periode på ulike prosjekter ved Institutt for Mikrobiologi, og ble tatt opp som doktorgradsstudent i 1996. I stipendperioden har hun hatt et lengre studieopphold ved University of Nebraska, Lincoln i USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.12.2001, kl. 10.00, Auditoriet ved Institutt for Mikrobiologi, Jahnebakken 5

Kontaktpersoner:
Tonje Castberg, tlf. 55 58 46 44 / 55 58 26 11, epost: Tonje.Castberg@im.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.