Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Apposisjonens funksjon i britisk kvalitetspresse

   
Cand.philol. Anne Kari Bjørge (48) disputerer 23. februar 2001 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

"Appositions in British journalism. A corpus-based study of appositions in The Times and the Financial Times".

Avhandlingen tar for seg et språklig fenomen som er hyppig brukt i journalistikk, nemlig apposisjonen. Kort sagt er dette en måte journalisten kan legge til informasjon slik at teksten skal bli lettere å forstå for leseren, f.eks. i forbindelse med egennavn (Mr Alan Greenspan, the Fed's chairman), eller ved bruk av fagtermer (expense ratio - management expenses divided by total premium income). Ettersom dette er en komprimert måte å gi informasjon på, er det spesielt nyttig i avisenes kortere nyhetsartikler. Avhandlingen viser da også at slike konstruksjoner er hyppigere i nyhetsstoff enn i avisenes lengre feature-artikler, der forfatteren har mer prosa til å formidle slik informasjon. Dette gjelder både generelt nyhetsstoff og i avisenes næringslivssider. Avhandlingen gir informasjon om hvordan journalister vurderer sin målgruppes informasjonsbehov - hva som kan tas for gitt av kunnskaper, og hva som kan legges til for at nyheten skal bli formidlet på en effektiv måte. Ved å analysere innholdet i disse leddene, kan man slutte seg til hvilken type informasjon som kan suppleres når en tekst tilrettelegges for et internasjonalt publikum, for eksempel ved oversettelse.

Personalia:
Anne Kari Bjørge ble født i Bergen 25.09.1952. Hun tok Cand.philol.-eksamen i 1979 ved Universitetet i Bergen med fagene engelsk, fransk og filosofi. Hun var tilsatt som vitenskapelig assistent ved Engelsk Institutt, Universitetet i Bergen, i perioden 1980-83, og har vært tilsatt som amanuensis ved Norges Handelshøyskole siden 1983.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.02.2001, kl. 10.15, Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1

Kontaktpersoner:
Anne Kari Bjørge, tlf 55 959 331
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.