Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Setningsstruktur i gammel- og middelengelsk

   
Cand.philol. Kristin Bech disputerer fredag 16. mars 2001 for dr.art.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Word order patterns in Old and Middle English: A syntactic and pragmatic study"

Avhandlingen omhandler utviklingen av engelsk ordstilling i perioden 800-1500, altså den gammel- og middelengelske perioden. Gammelengelsk var i relativt stor grad et "verb-second" språk, dvs. at det forekommer et stort antall setninger med verbet på andreplass etter et innledende adverbial, slik som i norsk: "I går dro Lisa til London". På moderne engelsk må derimot verbet plasseres etter subjektet: "Yesterday Lisa went to London". Engelsk er det eneste germanske språket som har utviklet seg i denne retningen, og endringene skjedde hovedsaklig i den middelengelske perioden. På grunnlag av empiriske undersøkelser av gammel- og middelengelsk setningsstruktur, tar avhandlingen for seg noen av mekanismene som kan tenkes å ligge bak en slik utvikling, og argumenterer med at grunnene til denne utviklingen ikke kan finnes bare i syntaktiske regler, men at man også må ta i betraktning pragmatiske regler, dvs. regler for hvordan konteksten virker inn på setningsstruktur.

Personalia:
Kristin Bech (32) er oppvokst i Tysfjord, Nordland. Hun ble cand.philol. i
1994, med hovedfag i engelsk. Fra 1996 til 2000 var hun NFR-stipendiat ved
Engelsk institutt, og arbeider nå ved HIT-senteret, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.03.2001, kl. 10.15, Aud. 4, Dragefjellet (Jusbygget).

Kontaktpersoner:
Kristin Bech, tlf. 55589351/55589798, epost: Kristin.Bech@eng.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.