Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Teknologi og metaforer –- en studie av jernproduksjon i sørvestlige Tanzania

   
Cand. philol. Randi Barndon disputerer 9. november 2001 for dr. art.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Masters of metallurgy - Masters of metaphors. Ironworking among the Fipa and the Pangwa of SW- Tanzania"

Avhandlingen bygger på etnografisk materiale med detaljerte og grundige studier av nåtidige jernutvinningsteknologier fra Fipa- og Pangwafolket i sørvest Tanzania der Barndon har utført etnoarkeologisk feltarbeid.

Studien er en sammenlignende analyse av jernproduksjon hos disse folkegruppene. Avhandlingen diskuterer vårt vestlige teknologibegrep som Barndon oppfatter som for snevert for førindustrielle og forhistoriske håndverkstradisjoner. For å fange opp sosiale og symbolske prinsipper knyttet til teknologiske prosesser må man søke en forståelse bakenfor det moderne"standard perspektivet" på teknologi.

Avhandlingen diskuterer hvordan jernspesialistene kontrollerte adgangen til kunnskap om jern ved å bruke moral og magi, ved å utestenge kvinner og ved å opprettholde ulike sosiale tabuer. Barndon drøfter hvordan jernteknologien var praktisk og symbolsk i tråd med et repertoar der metaforer for kroppen og et fruktbarhetsparadigme  sto sentralt. I det førindustrielle Tanzania var Fipa- og Pangwa-folkets teknologiske kunnskap knyttet til magi og lokal medisinbruk; en spesialisert kunnskap som også ble tatt i bruk for å kurere mennesker. Avhandlingen argumenterer for et mindre skarpt skille mellom mennesker og gjenstander og drøfter hvordan jernproduksjonsstedet blir en arena der moral spilles ut. Det som er godt for mennesket er godt for jernet. Jernvinna gjøres til en materiell metafor for kvinnekroppen og skillet mellom gjenstander og mennesker, objekter og subjekter, viskes ut.

Personalia:
Randi Barndon er født i 1962 i Kristiansand. Hun tok hovedfag i arkeologi (Cand. philol.) ved Universitetet i Bergen i 1992. I perioden 1993 til april 2000 var hun universitetsstipendiat ved Universitetet i Bergen. For tiden er hun engasjert innen undervisningen ved Arkeologisk institutt, ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
08.11.2001, kl.16.15 , Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplassen 9.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.11.2001, kl. 1015, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplassen 9.

Kontaktpersoner:
Randi Barndon, tlf. 55 58 29 38 (a), 55 59 00 31 (p) , epost: randi.barndon@bm.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.